20:37
1/10 більше не сила: Верховний суд дозволив примусовий викуп частки в квартирі основним власникам

Верховний суд РФ ухвалив рішення на користь основних власників житла, порахувавши, що маленька частка не дає права розпоряджатися житлом всім власникам. В результаті "дрібні" власники втрачають право на свою частку.

Як повідомляє "Российская газета", перевіривши всі доводи і колишні судові рішення, ВС ухвалив, що права того, у кого "шматок" у спільній власності більший, можуть бути захищені тільки примусовою виплатою грошової компенсації рештою власників.

В останні роки проблема безлічі часток в одній квартирі досягла особливої ​​напруженості у великих містах, відзначають експерти. Громадяни купують в буквальному сенсі один - два метри в квартирі і в кращому випадку отримують жадану прописку, в гіршому - вселяються і виживають тих, у кого частка більше. Навколо дрібних часток в спільній нерухомості кримінал, інтереси ріелторів і власників часток сплелися в тугий і небезпечний вузол.

До недавнього часу, що робити з цією ситуацією, не знав ніхто. Правоохоронні органи в кращому випадку не втручалися, а суди приймали рішення, які лише погіршували ситуацію.

Господар двох з половиною метрів

В ВС справа потрапила після того, як одна москвичка спочатку звернулася до районного суду з позовом до колишнього чоловіка, а потім дійшла до вищої інстанції. У свій час вона купила трикімнатну квартиру і прописала в ній чоловіка. Коли шлюб розпався, райсуд визнав за жінкою 13/14 частки в "трійці". Колишньому чоловікові суд визначив 1/14, що в перекладі на квадратні метри відповідає 2,5 кв. метра.

Після суду колишній чоловік більше в квартирі не з'явився, так як жив за іншою адресою. Але минув рік, і з часткою в два квадратні метри почалися дивовижні зрушення. Спочатку чоловік уклав зі своїм сином від другого шлюбу договір довічного утримання.

Молодий чоловік став власником батьківської частки, чим не забув скористатися, швидко прописавшись в квартирі, де жили колишня дружина і двоє дітей. Слідом новий власник прописав на два метри свою дочку. Пізніше батько розриває договір довічного утримання з сином і підписує такий же договір з невісткою. Тепер вже вона стає власницею 1/14 частки в трикімнатній квартирі. Щоправда, ніхто із нових прописаних власників у неї так і не вселився.

Зате змучена колишня дружина пішла до суду і попросила припинити право власності нових мешканців на два метри, виплатити їм компенсацію за частку і виписати всіх, включаючи неповнолітню дитину, яку син колишнього чоловіка зробив власником.

Скривджені нові власники написали зустрічний позов, щоб їм не заважали вселитися в спірну квартиру і жити. І ще вони попросили виділити їм одну кімнату в квартирі.

Справу розглядав Тушинський районний суд. Він вирішив погодитися з позовом жінки до сина чоловіка, визнав його таким, що позбувся права користування і постановив виписати. Зустрічний позов колишнього чоловіка про вселення на два метри суд теж задовольнив. У всіх інших проханнях з обох сторін суд відмовив. Міський суд це рішення залишив без зміни.

Жінка з таким вердиктом не погодилася і дійшла до Верховного суду, який справу переглянув і підтримав позивальницю. ВС заявив, що обидві судові інстанції - і районний, і міський суди - "суттєво порушили норми матеріального права". Головний суд вирішив виплатити господарям маленької частки примусову компенсацію. І припинити їх право власності. Подробиці цього рішення приводить "РГ". Тепер всі нижчестоящі суди в Росії повинні орієнтуватися на це рішення в аналогічних справах.

Газета також нагадує, як у минулому році багато шуму наробила інформація про те, що в Росії можуть встановити мінімальну частку власності в квартирах. Сьогодні такої цифри, як і раніше, не існує.


За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 2525 | Додав: adminA | Теги: часток в одній квартирі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]