20:12
Авангардний центр Гейдара Алієва за проектом Захи Хадід отримав у Лондоні премію "Дизайн року". ВІДЕО

Культурний центр Гейдара Алієва, побудований на однойменному проспекті в Баку за проектом іраксько-британського архітектора Захи Хадід, завоював престижну премію "Дизайн року", започатковану лондонським Музеєм дизайну.

Як уточнюється, Заха Хадід стала першою жінкою, яка отримала нагороду "Дизайн року". Треба зазначити, що цього року архітектурна номінація була вперше включена в конкурс, який проводиться вже сім років. Раніше він проходив у категоріях "Цифровий дизайн", "Мода", "Меблі", "Графіка", "Транспорт" та інших.

"Ми дуже раді отримати премію за кращий дизайн", - прокоментувала Хадід. Вона пояснила, що поверхня будівлі центру утворює складки і підйоми, визначаючи послідовність просторів, а внутрішнє оздоблення вітає, обіймає і направляє відвідувачів у всьому будинку, передає сайт AZE.az.

"Це архітектурний пейзаж, де поняття безшовного просторового потоку виконані в реальності - створюючи зовсім новий вид громадського простору для міста", - додала Хадід.

"Центр красивий, він надихає, він являє собою чисте бачення генія - і ми подумали, що цю роботу необхідно відзначити", - заявив голова журі, журналіст і письменник Екоу Ешун. Будівництво центру Гейдара Алієва велося з 2007 до 2012 року.

Заха Хадід - британський архітектор арабського походження, представниця деконструктивізму. У 2004 році стала першою в історії жінкою-архітектором, нагородженої Прітцкерівської премією. Ця премія була присуджена їй за проект критого моста-павільйону у формі квітки гладіолуса, побудованого в іспанському місті Сарагоса до всесвітньої виставки "Експо-2008".

Додамо, що також серед переможців премії "Дизайн 2014 року" - будинок моди Prada в номінації "Мода" і автоконцерн Volkswagen в номінації "Транспорт" за дизайн XL1 Car. А раніше премію "Дизайн року" вигравали, зокрема, олімпійський факел Лондона-2012, компактні енергозберігаючі лампочки Plumen британської фірми Hulger і сайт уряду Великобританії Gov.uk.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1750 | Додав: abel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]