21:08
Британці припинили бурити антарктичний лід у пошуках стародавнього озера: бойлер зламався, паливо закінчилося


Британським дослідникам довелося відкласти амбітний проект в Антарктиці, а робота зупинена на невідомий термін. Вони мали намір пробурити свердловину глибиною три кілометри і дістатися до озера Елсуорт, яке сотні тисяч років ховається під товщею антарктичного льоду. Однак незабаром після Різдва роботи довелося зупинити через технічні причини, і тепер майбутнє всієї експедиції під питанням, повідомляє Російська служба ВВС.

Проект Британської антарктичної експедиції (BAS) вартістю 13 млн доларів припускав точкове буріння льоду за допомогою струменя киплячої води. Таким чином науковці мали намір досягти вод озера, які в останній раз стикалися з атмосферою близько півмільйона років тому. Величезні надії покладалися на те, що в озері будуть знайдені сліди життя тієї епохи.

Перші проблеми виникли після того, як у бурильників зламався бойлер, і їм довелося чекати, поки з Британії доставлять запчастини. Після того, як бойлер полагодили, фахівці мали намір пробурити дві свердловини, основну і допоміжну, які повинні були зустрітися на глибині 300 метрів.

Однак при бурінні основної свердловини гаряча вода стала виходити на поверхню, і після 20 годин безуспішних спроб пробитися вглиб, витративши велику частину палива, робочі зупинилися.

Тепер дослідники готують обладнання до зимівлі, проте поки не відомо, чи зможуть вони повернутися до озера в майбутньому році, щоб зробити чергову спробу пробитися через товщу льоду. При цьому британці не втрачають надій бути першовідкривачами.

В останні роки науковці перевіряли гіпотезу про те, що в підлідних озерах в Арктиці і Антарктиді можуть відокремлено жити бактерії та інші мікроорганізми. Але до недавнього часу виявити життя в таких екосистемах не вдавалося.

Однак у листопаді американські науковці оголосили, що знайшли в воді озера Віда, розташованого під 20-метровою товщею льоду, кілька видів бактерій. Життєздатні морозостійкі організми, здатні існувати в таких складних умовах - в темряві, в солоній воді, при мінусових температурах і в повній ізоляції від зовнішнього середовища - виявлені вперше. Підлідне озеро знаходиться в долинах Мак-Мердов на території землі Вікторії.

Всього в Антарктиді 370 підлідних озер.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 2208 | Додав: admin | Теги: робота | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]