11:11
Будинки на Кіпрі обкладуть новими податками - інакше острову не бачити кредитів


Оподаткування нерухомості на Кіпрі за новими ставками є умовою для виділення острову першого траншу міжнародної кредитної допомоги на загальну суму 10 мільярдів євро, схваленої 25 березня Єврогрупою. Про це повідомив у четвер міністр внутрішніх справ Кіпру Сократіс Хасікос.

Міністр не міг підтвердити, чи торкнеться розроблювальний законопроект так званого "першого" житла, в якому проживає власник кількох об'єктів нерухомості. Як очікується, закон торкнеться як кіпріотів, так і іноземців, у тому числі росіян, які придбали вілли, міські будинки або квартири на острові, передає ІТАР-ТАРС.

За словами Хасікоса, "прийняття депутатами законопроекту про оподаткування нерухомості, за допомогою якого в міську скарбницю надійде понад 75 мільйонів євро, є умовою меморандуму про надання республіці першого траншу за кредитною угодою".

"Уряд найближчими днями направить до парламенту такий законопроект", - підкреслив глава МВС, вказавши, що "якщо цей документ не буде прийнятий, то і перший транш в країну не надійде".

Законопроект був підготовлений у грудні, однак голосування по ньому було відкладено через бурхливу ​​негативну реакцію власників великих об'єктів нерухомості та парламентаріїв. У зобов'язаннях Міністерства внутрішніх справ, що випливають з меморандуму, записано і проведення переоцінки нерухомого майна до 2014 року. Міністр не повідомив подробиць за ставками оподаткування, сказавши лише, що "воно буде справедливим".

Хасікос також поінформував, що його відомство збирається порушити питання про скорочення числа муніципалітетів в країні (зараз їх 39) в цілях урізання держвитрат. Висловивши думку, що буде нелегко переконати "місцевих королів (глав муніципалітетів) з придворними і лімузинами в тому, що потрібно зменшити число міських муніципальних утворень", міністр сказав, що "питання буде поставлено перед президентом Кіпру, і якщо він погодиться, то буде вжито необхідні дії ".

За словами глави МВС, в парламент буде направлений законопроект, який також позбавить муніципалітети права розміщення власних облігацій. Це право перейде від них до держави. Як роз'яснив генеральний директор МВС Андреас Ассіотіс, в меморандумі з закордонними кредиторами прописано положення про те, що до 2014 року на ринку повинні залишитися лише 2 тисячі цінних паперів муніципальних утворень з приблизно 60 тисяч в даний час.

"Росіяни є нашими головними покупцями", - визнають кіпрські ріелтори

З моменту введення в дію європейського плану з порятунку Кіпру жителі острова побоюються, що відхід росіян, вірніше, їх грошей, остаточно погіршить становище в країні, цитує InoPressa.ru французьку Libération. Приблизно половина з проживаючих на острові 30-40 тисяч росіян влаштувалися в Лімассолі. Мер Лімассола Андреас Христу найбільше не любить, коли його місто називають "Лімассолградом".

"У нас британців і німців більше, ніж росіян. Можливо, останні більш помітні, тому що часто у них великі будинки і великі машини. Але не всі іноземці в Лімассолі росіяни, і не всі росіяни багаті! Серед них є багато дрібних службовців", - запевняє Христу.

"Росіяни є нашими головними покупцями, - визнає місцевий ріелтор. - Хтось живе тут лише кілька тижнів або місяців в році, хтось відправляє сюди родину, а сам робить бізнес в Москві. Не всі вони багаті, ми продаємо як вілли за 3 мільйони євро, так і студії за 50 тисяч ".

У Лімассолі можна в барі подивитися матч московського "Спартака", попиваючи пиво "Балтика", а потім сходити на конкурс "Міс Росія в Лімассолі". Крім розваг, Росія в Лімассолі - це ще численні адвокатські та аудиторські контори для російських клієнтів і сила-силенна агентів, що продають нерухомість росіянам.

Чому Кіпр? Сонце, якість життя, безпека - росіяни в Лімассолі не схильні поширюватися про причини переїзду. Додайте сюди легкість отримання візи, православну релігію, відносну близькість до Москви, а також одні з найпривабливіших податкових і вигідних для бізнесу умов. Ще один фактор - терпимість у питанні походження грошей: острів є головним місцем призначення витікаючих з Росії капіталів, констатує видання.

Будь то брудні або чисті, але російські гроші фактично становлять основу економіки острова, відзначає газета. Мер Лімассола побоюється, що сьогодні, коли довіра до кіпрських банків підірвана, росіяни переведуть свої гроші в інші країни, тим самим завдавши серйозної шкоди банківському сектору острова.

Валізи десь поруч

Російські аналітики вказують, що основна частина російських грошей надовго не затримувалася на Кіпрі: "Кіпр використовується російськими банками і компаніями головним чином як транзитна платформа, - пояснює економіст" Альфа-Банку "Наталя Орлова. - Тепер доведеться шукати нові механізми роботи на світових фінансових ринках . Це відіб'ється на бізнесі, але, швидше, в структурному, ніж фінансовому плані. Загалом російським інвесторам нема чого боятися ".

"Треба бути дурнем, щоб залишити гроші в кіпрських банках, коли уряд звернувся по допомогу ще кілька місяців тому. Я здивуюся, якщо хтось з великих російських інвесторів попався в цю пастку", - зізнається Андрій, який заснував на Кіпрі хеджеву компанію. В остаточному підсумку більше всіх втратять не найбагатші, переконані автори статті.

На думку адвоката Дмитра Лабінова, навіть якщо компанії, які здійснювали операції з нерухомістю на російській території через кіпрські компанії, постраждають, не варто очікувати масового відходу росіян з Кіпру. "Інфраструктура острова дуже зручна для міжнародних операцій, її гнучкість всіх влаштовує. Звичайно, довіра до банків підірвана, але можна відкрити рахунки в інших місцях, продовжуючи працювати через острів за наступною схемою: компанія зареєстрована на Кіпрі, але її рахунки знаходяться в іншій юрисдикції" , - наводить слова Лабінова видання. Словом, росіяни, котрі оселилися на острові, схоже, поки що не поспішають пакувати валізи.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість політиків | Переглядів: 1771 | Додав: adminA | Теги: будинки на Кіпрі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]