13:50
Будиночок Цветаєвої в Королеві взяли під охорону, але поруч з ним все одно зведуть елітний хмарочос

Дача Марини Цветаєвої стала першим пам'ятником в підмосковному Королеві, який отримав довгоочікуваний статус зони охорони. Місцеві активісти боролися за це кілька років. Правда, пише російська преса, охоронну зони отримали не зовсім ті і зовсім не там, де вона планувалися.

Як зазначає російська преса, три роки крихітний і єдиний в Московській області музей поетеси, де вона проживала кілька місяців у 1939 році, перебував під загрозою знищення. Кошти на його реставрацію були насилу випрошені ще у колишнього губернатора. Крім того, мало не пішли на дрова реліктові сосни знаменитого цветаївського скверу - на його місці керівництво міста планувало спорудити комерційний дитячий сад, а поряд ще й багатоповерхівку.

Спершу за проектом планування території, прийнятому місцевою адміністрацією, на розі вулиць Урицького та Цветаєвої, тобто впритул до пам'ятника - дачі Марини Цветаєвої, повинен був вирости 14-поверховий будинок. А сам Цветаєвський сквер, місце зустрічей любителів поезії, щорічних цветаївских багать і зльотів, повинні були, навпаки, спиляти. При цьому місцева влада, схоже, сподівалися на підтримку пересічних городян, тому дуже здивувалися, коли молоді жінки замість того, щоб ратувати за будівництво ясел для малюків, почали восени 2012 року відстоювати інтереси російської культури.

В результаті сьогодні Цветаївський сквер не просто збережений, але і упорядкований, причому впорядкований з розумінням історії та функції місця - це визнають усі місцеві активісти. 19 червня минулого року сквер був з помпою відкритий. При великому скупченні народу стрічку перерізав тоді ще т.в.о. губернатора Андрій Юрійович Воробйов.

Будівля, якої завгодно висоти, для особливо наближених

Але далі почалися будні. З літа 2013 року місцева влада кілька разів урізали проект цієї зони в інтересах девелоперів. І, незважаючи на запевнення обласного керівництва про майбутнє малоповерхове будівництво, влада місцева, міська, все-таки дозволила будувати поряд з дачею спочатку 22-поверховий, а потім, після гучного скандалу, 17-поверховий житловий будинок на Спартаківський, 11, незважаючи на те, що під час публічних слухань сотні городян категорично висловилися проти цього.

Після чергового візиту губернатора, який вкотре пообіцяв стройку припинити і заморозити, продаж квадратних метрів тривала, як і раніше. Ініціативна група жителів підняла витяги з державного реєстру власників: частина квартир в "забороненому домі" купили люди, наближені до адміністрації міста, частина - родичі чиновників.

17 жовтня 2013 на прес-конференції заступник голови уряду Московської області Герман Елянюшкін оголосив, що питання з поверховістю житлового будинку на Спартаківський, 11 вирішене і будівництво будинку обмежиться 17 поверхами. Забудовник і адміністрація Королева уклали угоду про це.

Тим часом будинок-музей Цветаєвої був включений в цільову програму Мінкульту Підмосков'я за визначенням охоронної зони. ЗМІ зазначає, що це стало результатом небайдужості громадськості та втручання обласного керівництва.

Правда, будинок на Спартаківський, 11, комерційна багатоповерхівка, з якої все починалося і проти якої боролися жителі, в охоронну зону не ввійшла. Як пояснила голова королівського відділення ВООПІіК Марія Миронова, розчарування сильне, тому що за первинним проектом зон охорони на цій ділянці будівництво мало обмежуватися 10-метрової заввишки будь-якого будівлі, що зводиться, однак після губернаторських виборів в проект були внесені зміни, і, відповідно до затверджених зон, тепер тут можна звести будівлю якої завгодно висоти.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість зірок | Переглядів: 1826 | Додав: admin | Теги: будиночок Цветаєвої в королеві | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]