19:05
ЦБ РФ зацікавився станом ринку іпотеки. Експерти помітили, що там вже надувається міхур

Банк Росії (ЦБ) буде вивчати іпотечні кредитні портфелі та їхню якість. Інтерес регулятора до цього сегменту кредитування пояснюється його бурхливим ростом. На тлі спаду в економіці і західних санкцій іпотечні портфелі можуть перетворитися з низькоризикованого активу в високоризикований, пише російська преса з посиланням на думку аналітиків ринку.

Про інтерес ЦБ до ринку іпотеки повідомило джерело, близьке до ЦБ. "Іпотека нас поки не турбує, але вже цікавить", - зазначив він. Офіційний представник Банку Росії не став коментувати цю інформацію.

Головний економіст "Ренесанс Капіталу" по Росії та СНД Олег Кузьмін підтвердив інтерес Банку Росії до ринку іпотеки. За його словами, регулятор став приділяти більше уваги цьому сегменту кредитування в останні кілька місяців. "Цього року виникло розуміння, що потрібно бути більш акуратним в цьому плані", - сказав він.

За даними ЦБ, обсяг рублевих іпотечних кредитів, наданих російськими банками, в 2013 році виріс на 32,9%. За підсумками перших п'яти місяців цього року він збільшився на 12,6% і склав 2 980 000 000 000 рублів. Джерело, близьке до ЦБ, зазначає, що це зростання представляється дуже швидким.

"США переживали іпотечний бум, Казахстан пережив точно таку ж історію. У нас такого немає. І не хочеться, щоб така річ (міхур - примітка редактора) утворилася", - говорить Кузьмін.

Агентство з іпотечного житлового кредитування (АІЖК) раніше зазначало, що ослаблення вимог до позичальників, що почалося ще в 2013 році, вже відбивається на структурі накопиченого іпотечного портфеля. Агентство зазначає зростання з початку 2013 року, обсягу видачі кредитів з низьким початковим внеском в 10-20% і скорочення обсягів видачі кредитів з початковим внеском більше 60%, що "може свідчити про пом'якшення стандартів іпотечного кредитування банками і про збільшення обсягів видачі іпотеки з підвищеним кредитним ризиком".

"Зараз надувається іпотечний міхур, - вважає голова ради директорів колекторського агентства "Секвоя Кредит Консолидейшн" Олена Докучаєва. - ЦБ, напевно, розуміє, що якщо макроекономічна ситуація погіршиться, то вартість нерухомості знизиться".

На думку старшого аналітика БКС Ольги Найдьоновій, ЦБ оцінить ризики і вирішить, чи треба взагалі робити які-небудь заходи: "Можуть послідувати які-небудь рекомендації для банків. Приміром, рекомендації можуть стосуватися коефіцієнта LTV (показник відношення розміру кредиту до вартості застави)", - говорить експерт.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1586 | Додав: abel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]