17:29
Чиновники дозволили один одному володіти апартаментами і віллами за кордоном відкрито


Президент Росії Володимир Путін вніс у вівторок у Держдуму законопроект, який забороняє чиновникам, які за службовим обов'язком приймають рішення, які зачіпають питання суверенітету і національної безпеки РФ, мати рахунки в іноземних банках за межами РФ, а також державні цінні папери іноземних держав, облігації та акції іноземних емітентів. Про обмеження на володіння чиновниками зарубіжною нерухомістю там не йдеться.

"Нерухомість за межами РФ мати можна, але її треба декларувати", - пояснив законопроект журналістам у вівторок віце-спікер Держдуми від "Єдиної Росії" Сергій Железняк в зв'язку з внесенням главою держави в нижню палату парламенту проекту закону "Про заборону окремим категоріям осіб відкривати і мати рахунки (вклади), зберігати готівкові кошти в іноземних банках, розташованих за межами території РФ, і мати цінні папери іноземних емітентів ".
Відповідно до законопроекту чиновники зобов'язані надавати відомості про майно і зобов'язання майнового характеру, де вказується в тому числі майно, що належить їх подружжю і неповнолітнім дітям, що знаходиться за межами території РФ, передає "Інтерфакс".
Обов'язковою є інформація про джерела отримання коштів, за рахунок яких придбано це майно.

Питання про закордонне майно чиновників виникло у зв'язку з тим, що в Держдумі в першому читанні вже прийняті законопроекти депутата-єдинороса В'ячеслава Лисакова, що передбачають аналогічні обмеження. У депутатському проекті закону, однак, міститься заборона на наявність у чиновників нерухомості за кордоном.

Як зауважив у цьому зв'язку Железняк, мова не йде про те, щоб відмовитися від прийняття законопроекту Лисакова. Однак до другого читання він буде скоректований відповідно до базового - президентського, вважає віце-спікер.
Железняк також звернув увагу на той факт, що в пояснювальній записці до проекту закону глава держави вказує на необхідність його прийняття в пакеті з депутатським, вже підтриманим в першому читанні, а також з внесеним у вівторок проектом закону, яким вносяться поправки в чинний федеральний конституційний закон "Про уряд РФ".

Відповідаючи на запитання з приводу можливості отримувати лікування та освіту за кордоном, Железняк заявив: "президентська ініціатива жодним чином не обмежує можливості для подорожі, лікування, освіти за кордоном".
Витрати на ці цілі можна без обмеження оплачувати з рахунків російських банків - рубль є вільно конвертованою валютою, додав парламентарій.

Коментуючи норми законопроекту, згідно з якими депутати та сенатори можуть достроково позбутися мандата, якщо збережуть свої рахунки за кордоном, Железняк підтвердив, що законопроектом фактично вводиться "ще одну підставу для прийняття несудового рішення про дострокове припинення повноважень депутатів і сенаторів".

В цілому, упевнений представник керівництва Держдуми, законопроект збільшує прозорість діяльності влади і спрямований на національне орієнтування діючих еліт.
"Ініціатива президента спирається на громадське обговорення даної теми", - підкреслив депутат.

Есери пропонують розширити коло родичів чиновників, яким буде заборонено мати закордонні рахунки
В "Справедливої ​​Росії" в цілому підтримують ідею президентського законопроекту про заборону чиновникам мати закордонні рахунки, але пропонують розширити коло родичів таких держслужбовців, на яких поширюються ті ж вимоги.

"Повністю підтримуючи ідею цього законопроекту, у нас є ряд пропозицій, які дозволять поліпшити механізм його реалізації", - заявив віце-спікер Держдуми від "Справедливої ​​Росії" і голова партії Микола Левич, якого у вівторок цитує прес-служба есерів.

Як зазначив Левичев, формальну заборону для осіб, що заміщають великі державні посади, для їх подружжя та неповнолітніх дітей зберігати грошові кошти в іноземних банках "можна легко обійти".

"Добре відомі численні випадки, коли повнолітній син або племінниця того чи іншого губернатора чи міністра мають багатомільйонні статки, в тому числі розміщені в іноземних банках. Так що коло родичів, яким заборонено мати рахунки, має бути розширене", - вважає віце-спікер.

Крім того, він звернув увагу на те, що в президентському законопроекті, який був внесений до Держдуми, з'являється така мета, як "упорядкування лобістської діяльності".
"На моїй пам'яті це перша згадка табуйованої теми лобізму в законодавчому акті. Наша партія давно говорить про необхідність нормативного врегулювання лобізму та введення його в правове поле", - сказав Левичев

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість політиків | Переглядів: 1716 | Додав: adminA | Теги: вілли за кордоном | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]