18:47
Де живуть мільярдери: Forbes розповів про головні світові "Рубльовки"


Журнал Forbes вивчив історії формування районів, мешканцями яких є мільйонери і мільярдери.

Як відомо, російське "золоте гетто", Рублівка, було в 1990-і скуплено і забудовано бізнесменами, які прагнули таким чином бути ближче до дач впливових чиновників. Модою на Рубльовський напрямок росіяни зобов'язані Феліксу Дзержинському, Йосипу Сталіну, Анастасу Мікояну - саме більшовицька еліта почала будувати дачі на західному напрямку, до революції більш престижним вважалося східне, нагадує Forbes.

Carbon Beach, Малібу, Каліфорнія, США

Цю ділянку узбережжя Тихого океану називають "Пляжем мільярдерів", квадратний метр на першій лінії коштує понад 2 мільйонів доларів, ціна будинків обчислюється десятками мільйонів доларів.

Вілли на Карбон-Біч облюбували американські учасники списку Forbes. Наприклад, засновник Oracle Ларрі Еллісон у вересні 2012 купив тут будинок у колишнього гендиректора Yаhoo! Террі Семела за 36,9 мільйона доларів, в будинку 9 спалень і 13 санвузлів. Сусіди Еллісона - шість мільярдерів, в їх числі співзасновник Microsoft Пол Аллен і кілька голлівудських ділків. Сукупні статки учасників списку Forbes, що мають нерухомість на Карбон-Біч, перевищує 80 мільярдів доларів. Найдорожчий з виставлених на продаж будинків коштує 54 мільйони доларів.

Заможні мешканці Малібу регулярно піддаються критиці за те, що обмежують доступ простих громадян до пляжу.

Вентворт, графство Суррей, Великобританія

Вентворт Естейт, який зараз називають однією з найдорожчих резиденцій Європи, замислювався в 1923 році як девелоперський проект котеджного селища. Вентворт - старий будинок, що належав родичу герцога Веллінгтона, в 1850 році його купив іспанський граф Рамон Кабрера. Після його смерті вдова почала скуповувати землі в околиці, у неї і придбав земельний масив девелопер Уолтер Таррант. Він вирішив побудувати тут кілька просторих резиденцій на дільницях не менш акра (40 соток), а в центрі організувати поле для гольфу. У старому Уентворті розташований зараз знаменитий однойменний гольф-клуб.

Справи у Тарранта йшли не блискуче. Будівництво довелося зупиняти за часів Великої депресії і Другої світової війни, після чого девелопер був змушений визнати себе банкрутом. Однак його ідея преміальних резиденцій в англійській глибинці через багато років виявилася затребуваною.

Зараз Вентворт Естейт - це територія площею 700 гектарів зі складним переплетінням приватних і громадських доріг, закритих і відкритих просторів, з ресторанами, магазинами і, звичайно, гольф-курортом. Спеціальний Уентвортскій акт 1964 накладає на власників місцевої нерухомості суворі обмеження, асоціація власників стежить за тим, що можна і чого не можна будувати. Але незважаючи на всі строгості, віллами в Вентворт Естейт вартістю 10-20 мільйонів фунтів стерлінгів побажали володіти багато відомих людей. Ними в різний час були, за повідомленнями британських ЗМІ, султан Брунею, музикант Елтон Джон, футболіст Андрій Шевченко, а також Борис Березовський.

Ден'ентефу, Токіо, Японія

Тихі широкі вулиці, засаджені квітучими деревами бульвари, невеликі будинки з ділянками - все це, здається, не про Токіо з його перенаселеністю і прагматичним ставленням до простору. Однак мова йде саме про токійський район Ден'ентефу (назва перекладається як "передмістя-сад"), розташований в межах міста, в 10 км від центру, на річці Тамагава. Ден'ентефу заснував на початку XX століття бізнесмен і промисловець Ейіті Сібусава, "батько японського капіталізму".

Населення Токіо точно так само, як і західних міст, тоді стрімко збільшувалося. У 1898 році вийшла в світ книга "Міста-сади майбутнього" англійця Ебенізера Говарда. Автор обурюється тіснотою, антисанітарією, неконтрольованим зростанням сучасних великих міст і висуває концепцію "міста-саду", який поєднував би в собі ознаки і міста, і села. Ейіті Сібусава перейнявся ідеями Говарда, купив велику ділянку землі біля річки за межами Токіо і запросив британських архітекторів-планувальників. У 1923 році в Токіо стався серйозний землетрус, нове передмістя, яке Сібусава назвав Ден'ентефу, не постраждало.

Будинок з ділянкою в зеленому районі може коштувати 3-4 мільйони доларів, але пропозицій не те щоб дуже багато. Будинки тут мають багато бізнесменів, спортсмени, музиканти та політики, наприклад, колишній прем'єр-міністр Японії Юкіо Хатояма і письменник, колишній губернатор Токіо Сінтаро Ісіхара. Крім того, в Ден'ентефу є англійська школа, в цьому районі люблять селитися заможні експати.

Карен, Найробі, Кенія

Одне з найбільших міст Східної Африки (населення - 3 мільйони чоловік) Найробі був заснований в кінці XIX століття британськими колоністами. Зараз це столиця Кенії. Місто знамените найбільшим у Східній Африці районом нетрів Кібера (порядку 170,000 осіб), а саме респектабельне і багате передмістя, розташоване в 20 км від центру, носить назву Карен - на честь датської письменниці Карен Бліксен, яка майже 20 років прожила тут на своїй кавовій плантації, а повернувшись до рідного Копенгагена в 1931 році, описала свій досвід у книзі "З Африки".

Після її від'їзду район навколо плантації став місцем розселення "білих" колоністів. Хоча формально Карен входить у великий Найробі, з 1940 року тут всім заправляє Асоціація розвитку Карен-Лангат. Карен - це район великих ділянок і просторих будівель. Щільність населення тут в десятки разів нижче, ніж в інших районах Найробі, і майже в 200 разів менше, ніж у кібері. Є в передмісті своя клініка, кілька престижних приватних шкіл, гольф-клуб і дорогі магазини з ресторанами. Водою жителів Карена постачають централізовано, а от мережі каналізації обладнані далеко не скрізь.

У 2011 році, за даними Knight Frank, ціни на дорогу житлову нерухомість в Найробі зросли більше, ніж у всіх інших містах світу, - на 35%; в 2012 році місто додало ще 10%. Віллу з сімома спальнями в Карен можна купити за 1,5-2 мільйони доларів.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість політиків | Переглядів: 2315 | Додав: adminA | Теги: Найробі, карен, Кенія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]