17:07
Ефективність використання сонячних колекторів для опалення будинку

Чимало людей, зважаючи на постійне подорожчання всіх видів енергоресурсів, звертають свою увагу на відновлювальні джерела. Найбільш доступною для приватних будинків є сонячна енергія. Розрахунки спеціалістів показують, що впроваджуючи сонячний колектор ціна котрого становить близько половини суми на ефективне забезпечення будинку теплом, реально отримати близько 15 років безкоштовного теплопостачання.

Найбільшою перешкодою в цьому випадку є достатньо велика початкова сума, котру необхідно вкласти в проект. Як уже сказано, вартість самої сонячної установки становить лише її половину. В розвинутих країнах під такі проекти виділяються великі кредитні кошти. І уряд, і бізнес розуміють важливість таких кроків.

Тут ви можете ознайомитись з основними різновидами сонячних колекторів, котрі доступні для приватного використання. Найбільш дешеві серед них підходять лише для підігріву води. Їх ефективність сягає незначних 25%. Але сонячні колектори води вирішують проблеми лише частково. Основний напрямок, на якому відчувається нестача ефективних розробок – це опалення. Серед перешкод не лише низький рівень віддачі сонячних систем, але й кліматичні умови. В холодні пори року, коли потреба в теплопостачанні найбільша, кількість доступної сонячної енергії дуже невелика. Основними стримуючими факторами виступають низькі температури і висока хмарність.

Що потрібно для опалення приватного будинку сонячною енергією?

Однак, деякі з інженерних розборок, вже успішно запущених в промислове виробництво, враховують фактор сезонності і здані утримувати ККД на рівні 50%. Це досить велике значення. Колектори цього типу окуповуються в середньому за 5 років.

Щоб дійсно забезпечити приватний будинок дармовою сонячною енергією для опалення, недостатньо лише купити сам колектор. Доведеться виконати і ряд інших змін:

  • Провести утеплення будинку. Найкращим орієнтиром в цьому відношенні є слово «пасивний». В розумінні утеплення воно означає, що будинок зовсім не втрачає тепла. Досягти ідеалу майже неможливо, але наблизитись до нього цілком реально.
  • Встановити водяний підлоговий обігрів. Він здатен найбільш ефективно використовувати невеликі частки енергії, котрі поступають від сонця.
  • Передбачити можливість відводу тепла або його ефективного використання в літню пору. Найкращий вихід – підігрів води.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1800 | Додав: Nata | Теги: сонячний колектор ціна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]