13:25
Експерти про типові хитрощі, за допомогою яких чоловіки залишають дружин без квартири


Про те, як прекрасна стать використовує "колишніх" для вирішення свого квартирного питання, написано вже чимало. Але є і зворотна сторона питання. На думку адвоката Олега Сухова, чоловіки своїх колишніх дружин при розділі нерухомості обманюють нітрохи не рідше. Причому можна навіть виділити типові "чоловічі" схеми обману при розлученні, пише "Комсомольська правда".

1. Переїзд. Найчастішим є приклад, коли чоловік пропонує дружині продати квартиру, придбану нею до шлюбу, щоб переїхати в нову з розширенням житлоплощі. Жінка, не думаючи, погоджується, а згодом дізнається, що фактично віддала половину своєї квартири чоловікові. Житло, придбане одним з подружжя в період шлюбу, нехай навіть на його особисті кошти, вважається спільною власністю подружжя і ділиться між ними навпіл. У подальшому довести в суді, що за куплену нерухомість сплачені кошти, виручені від продажу особистої квартири подружжя, дуже складно, практично неможливо. А з урахуванням того, що суперечками про розподіл нерухомості супроводжуються 40% розлучень, ризик втратити половину житла дуже великий.

2. Позика у одного. В одному із судових справ, не бажаючи ділити з колишньою дружиною квартиру, чоловік надав фальшиву розписку, видану їм нібито перед придбанням спірного житла, про те, що грошові кошти на купівлю нерухомості він позичив у знайомого. Останній, у свою чергу, підтвердив законність угоди та наявність позики. Оскільки борги при розділі спільно нажитого майна подружжя діляться пропорційно присуджених їм часткам, суд зобов'язав колишню дружину "шахрая" повернути йому половину позики за розпискою.

"Проблема в розглянутому випадку пов'язана з недосконалістю російського законодавства, - пояснює адвокат Олег Сухов. - Справа в тому що борги сім'ї підлягають обопільному погашенню незалежно від того,  чи підтверджена згода другого  на їх виникнення (наприклад, на отримання позики за розпискою). Така ситуація створює можливість не тільки для відбирання власності, а й на покладання будь-яких неіснуючих боргів на обманутого чоловіка ".

3. А квартира - свекрухи. Найбільш поширений спосіб обману, щоб не ділити квартиру чи будинок, - "таємний" продаж чоловіком спільної нерухомості третій особі. Однак подібна угода, укладена без згоди дружини, може бути визнана недійсною. Ті, хто знає про подібний ризик, "позбавляються" від власності більше винахідливо.

Так, в одному з випадків кошти від реалізованої квартири, що належали дружині, сімейна пара вирішила витратити на придбання нового житла в споруджуваному комплексі. Оформленням займався чоловік, який запевнив, що нерухомість куплена. Але коли будівництво завершилося, дружина виявила, що квартира оформлена на свекруху. І незважаючи на документи, що свідчили про продаж нерухомості дружини, довести так нічого не вдалося. Як виявилося, і квартиру можна "сховати" від розділу. Дружина в підсумку втратила близько 200 тисяч доларів.

"Слід зазначити, що угоди, оформлені на родичів, заперечити практично неможливо. Щоб уникнути подібних афер, при укладенні договору і здійсненні операцій з грошима, присутність обох подружжя обов'язково", - резюмує адвокат Олег Сухов.

За даними статистики, найчастіше при розлученні подружжя ділить саме нерухомість - близько 70% всіх спорів щодо поділу майна. А потім вже - грошові кошти на рахунках, автотранспорт, фірми, борги та інше.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 2235 | Додав: adminA | Теги: розділ нерухомості | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]