18:53
Інвестиції в московські офіси скоротилися вп'ятеро - рік обіцяє стати найбільш невдалим з кризи в РФ 2008-го

Обсяг угод, укладених на ринку офісної нерухомості в столиці Російської Федерації Москві в першому півріччі цього року, впав на п'ять з половиною разів порівняно з аналогічним періодом минулого року і склав 324 млн доларів проти 1,8 млрд доларів, підрахували в Colliers International. Кількість куплених, проданих або орендованих площ скоротилося на 40% - до 0,5 млн квадратних метрів.

Падіння попиту на комерційну нерухомість експерти прогнозували ще на початку року, знизивши майже в два рази очікуваний обсяг інвестицій в галузь. В JLL попереджали про скорочення вкладень більш ніж в два рази - до 3,4 млрд доларів. Якщо цей прогноз збудеться, 2014 стане найбільш невдалим за весь посткризовий період.

Через валютні коливання і ризики введення нових економічних санкцій щодо Росії інвестори помірні в покупках і здійснюють тільки перевірені, обираючи об'єкти в Москві, добре розташовані і заповнені, пояснюють експерти.

Великих угод немає, багато порожніх дорогих офісів

Великих угод купівлі-продажу (понад 100 млн доларів) в офісному сегменті за шість місяців нинішнього року не було. Найбільш значущими оборудками в сегменті офісної оренди стали продовження договору компанією General Electric (орендує 13 тисяч квадратних метрів в комплексі "Вежа на Набережній") та оренда ГК "Систематика" 17,4 тисяч квадратних метрів в Comcity.

Зниження інвестиційної активності в першому півріччі збіглося зі збільшенням обсягу нових площ, виведених на ринок, що призвело до зростання кількості вільних офісів. Їхня частка в середньому по Москві зросла з 14% до 15%, при цьому в будинках класу А показник становить 28%. Найвищий рівень вільних площ в "Москва-Сіті" (39%).

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1532 | Додав: abel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]