13:48
Інвестиції в російську нерухомість скоротилися втричі

Прогнози про масштабне падінні інвестицій в російську комерційну нерухомість за підсумками року починають збуватися. За шість місяців цей показник ледве перевищив третину від рівня минулого року. Кількість великих угод, що перевищують 300 млн доларів, скоротилося більш ніж у два рази, іноземних інвесторів, охочих вкластися в комерційну нерухомість, стало в три рази менше.

Обсяг інвестицій у комерційну нерухомість Росії в першому півріччі впав до 1,2 млрд доларів. Це всього 30% від рівня першого півріччя 2013 (4 млрд доларів), підрахували в Colliers International. Схожі оцінки і у JLL: в комерційну нерухомість інвестори вклали 1,4 млрд доларів, що на 59% менше порівнянного періоду минулого року.

"Основні гравці зайняли вичікувальну позицію, але продовжують цікавитися якісними об'єктами з хорошою локацією", - зазначає виконавчий директор департаменту ринків капіталу Colliers International Станіслав Бібік, уточнюючи, що на рішення інвесторів впливають нестабільність на Україні, уповільнення зростання економіки і волатильність валют.

Вперше найбільший обсяг угод був зафіксований в сегменті готельної нерухомості - 420 млн доларів (35% від загального обсягу угод). Хоча результат забезпечила одна угода - купівля банком ВТБ 84,1% "Готельної компанії". Для порівняння, за даними JLL за перше півріччя минулого року, інвестиції в готельну нерухомість були на рівні 7,1% від загального показника. На другому місці в цьому році торгова нерухомість - 395 млн доларів, на третьому офіси - 324 млн доларів, в складську нерухомість вклали 28 млн доларів, відзначає Colliers International.

Консервативні рішення

В умовах політичної та економічної нестабільності інвестори приймають дуже консервативні рішення, вибираючи в столиці РФ об'єкти невисокої вартості. Так, 85% угод з нерухомістю в першому півріччі припало на Москву, частка Санкт-Петербурга склала 8% (торік 5%), регіонів - 7%, підрахували в JLL. Більш ніж в три рази скоротилася частка іноземного капіталу в угодах з нерухомістю - до 18% порівняно з 59% за шість місяців минулого року.

Середня сума операції стала менше: у першому півріччі на угоди обсягом більше 300 млн доларів припало близько чверті інвестицій, тоді як в останні два роки вони займали близько половини в загальному бюджеті. У першому півріччі найбільшими угодами були покупка ділового комплексу "Імперія" ("Москва-Сіті") компанією Solvers Estate (сума операції не розкривається, за оцінками консультантів - близько 180 млн доларів) і 50% в проекті "Вежа Росія" ("Москва Сіті") турецькою Renaissance Construction.

Однак самі інвестори погіршення ситуації не помітили, пише російська преса.

"Активність на ринку зараз навіть вище, ніж була наприкінці 2013 року. Угод, може бути, і мало, але об'єктів на продаж виставлено більше, ніж дев'ять місяців тому", - заявив газеті голова правління O1 Properties Дмитро Мінц. Деякі продавці, визнає він, стали трохи більш гнучкими за ціною, але операції обговорюються так само довго і скрупульозно. Гендиректор Praktika Development Булат Шакіров зниження цін на активи поки не помітив - спад поки надто короткочасний.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1443 | Додав: abel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]