11:06
Іпотека втрачає привабливість в очах росіян

Росіяни охололи до іпотеки, констатує Росреєстр за підсумками 2012 року. Всю другу половину минулого року частка іпотеки в
 загальному обсязі продажів житла знижувалася і за підсумками року досягла 19,5%, пише "Комерсант". На думку учасників ринку, зниження інтересу громадян до придбання нерухомості в кредит пояснюється зростанням вартості таких позичок на тлі зниження підтримки іпотечного ринку державою.

Якщо у другому кварталі минулого року частка іпотеки становила рекордні з початку кризи 20,8%, то в третьому кварталі вона знизилася на один процентний пункт (п.п.) - до 19,8%, а в четвертому кварталі - ще на 0, 3 п.п.

Частка іпотеки в загальному обсязі угод з придбання громадянами житла почала зростати відразу після кризи: за перші три місяці 2010 року було укладено 47 тисяч договорів іпотеки, що склало 5% від загального числа угод з продажу житла. З тих пір частка іпотеки в загальних сукупних продажах житлової нерухомості стабільно росла.

Дані Росреєстра про число угод з придбання житла, у тому числі в кредит, за перший квартал поточного року поки недоступні, відомство планує опублікувати їх на цьому тижні. Втім, експерти не сумніваються, що частка іпотечних угод у загальних продажах житлової нерухомості продовжить знижуватися.

Скорочення інтересу громадян до житлових іпотечних кредитів вже констатував ЦБ. За даними регулятора, з лютого 2012-го по лютий 2013 приріст виданих іпотечних кредитів у вартісному вираженні склав 28,3%, у той час як роком раніше - 88,5%. В Агентстві по житловому іпотечному кредитуванню (АІЖК) таку динаміку пов'язують з подорожчанням іпотеки. Так, середньозважена ставка за іпотечними житловими кредитами у лютому цього року склала 12,8% проти 11,9% роком раніше. В агентстві прогнозують, що до кінця року середні ставки по іпотеці можуть досягти 13,5%.

Без держпідтримки подорожчання іпотеки продовжиться

На думку експертів, в значній мірі подорожчання іпотечних кредитів пов'язано зі згортанням "Зовнішекономбанком" (ВЕБ) держпрограми розвитку іпотеки (в її рамках ВЕБ викуповує у банків і АІЖК іпотечні облігації за умови, що ставка за кредитами не перевищує 11%). Всього на програму було виділено 150 мільярдів рублів, і станом на 1 березня цей ліміт був обраний на 91,26%.

"Ця програма була найдешевшою пропозицією, і її згортання веде до зростання середньої ставки, - говорить голова правління ВТБ 24 Михайло Задорнов. - Ліміт програми практично вичерпаний, а виразної відповіді від уряду, чи будуть вони продовжувати її, немає. У таких умовах зростання ставок буде продовжуватися ", - додає він.

За оцінками експертів, якщо тенденція скорочення держпідтримки збережеться, частка іпотеки в загальному продажу житла може впасти до рівня 2011 року - 14-15%.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1933 | Додав: adminA | Теги: очах росіян, іпотека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]