19:02
Італійці на Північному полюсі відкрили для себе російське місто-привид з українським ґрунтом. ВІДЕО

У декількох сотнях кілометрів від Північного полюса, біля підніжжя гори Піраміда, знаходиться те, що ніхто не очікує тут побачити: значні будівлі, широкі площі та проспекти, величні монументи. Але на вулицях немає руху, з труб не йде дим, немає міського шуму.

Піраміда - російське шахтарське місто-привид на острові Західний Шпіцберген, законсервоване в 1998 році і моментально спорожніле. Зараз тут можна зустріти тільки рідкісних туристів, та й то лише в літній час, коли в Піраміду ходить туристичне норвезьке судно з Лонгйірбюен. Місто зберігся майже недоторканим.

На початку ХХ століття представники багатьох країн вирушили на Шпіцберген видобувати вугілля, і росіяни були в їхньому числі, пише газета La Stampa. Вони заснували тут три селища: Ґрумант - ще в царські часи - і Баренцбурґ, і Піраміду - в радянську епоху. Перші два поселення представляють із себе звичайні бараки шахтарів. Але ось третє селище значно від них відрізняється.

"Піраміда була призначена в Радянському Союзі для великих справ. Настільки великих, що це стало викликати підозри і породжувати легенди, неймовірні гіпотези і пояснення, які переконують, але повністю не усувають відчуття, що є ще щось непізнане", - зазначає італійське видання.

"У післявоєнні роки Сталін вирішив зробити з Піраміди аванпост комуністичної культури. Були побудовані небачені на Шпіцбергені висотні будинки в п'ять або шість поверхів у монументальному московському стилі. На головній площі встановили бюст Леніна (найпівнічніший у світі пам'ятник вождю світового пролетаріату — примітка редактора), і він до цих пір дивиться на місто і долину, над якою підносяться і інші гори у формі піраміди", - розповідається в статті. Місто будувалося в зразково-показових традиціях: "хрущовок" тут немає, тільки якісне за радянськими мірками житло.

У тисячі жителів Піраміди було все, що потрібно: дитячий садок, школа, лікарня, клуб, кінотеатр, бібліотека, що налічувала 50 тисяч томів, баскетбольний та футбольний майданчики, закритий басейн. Цікаво, що ні в одній з квартир не було кухонь: їжу подавали у величезному ресторані, і вона ніколи не закінчувалася. У місті були парники, в яких вирощували зелень і овочі, ферми, де відгодовували свиней і курей. А оскільки ґрунт на Шпіцбергені бідний, родючу землю привозили з України - і посіяна трава все ще сходить в міських парках.

У житлових будинках і місцевому будинку культури практично все залишилося недоторканим, ніби люди пішли зовсім недавно. Причини, з яких Піраміда була залишена жителями, ніколи не пояснювалися.

Як зазначає видання, за деякими даними, в 1991 році, після розпаду СРСР, фінансування з Москви припинилося, і це стало початком занепаду. Інше пояснення - шахти перестали бути рентабельними, і було потрібно занадто багато грошей, щоб зберегти цей рай серед льодів.

"Місцеві мореплавці згадують про це аномальне і загадкове місце, куди торгові судна заходили з вантажем, а виходили порожніми. Там жили не стільки шахтарі, скільки освічені, інтелігентні люди", - пише La Stampa, зазначаючи, що сценаристи з Голлівуду могли б знімати тут фільми про секретну ядерну базу, яка несподівано було евакуйована у зв'язку з надзвичайними обставинами, про аванпост холодної війни, готовий до вторгнення Джеймса Бонда, або пригодницький фільм про таємний вхід у підземне царство Агарти - містичний центр сакральної традиції, керуючої долями людства.

Завдяки холодному клімату Шпіцбергена Піраміда простоїть багато століть і, можливо, стане останнім містом, що зникне з лиця Землі.

 

 

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1811 | Додав: abel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]