17:51
Як криза на Кіпрі відіб'ється на росіянах, які володіють там віллами


Введення разового податку на банківські депозити на Кіпрі, що є умовою надання фінансової допомоги від Євросоюзу, може підірвати довіру до ринку нерухомості країни, тому що багато іноземних інвесторів зволіють майну на Кіпрі активи в країнах, які більш трепетно ​​відносяться до приватної власності, вважають експерти. Але є і більш позитивні оцінки ситуації.

Кіпр на вимогу ЄС оголосив, що з депозитів до 100 тисяч євро спишуть 6,75%, а з більш великих вкладів - 9,9%. Острівна держава побоюється масового відтоку капіталів після примусової реструктуризації вкладів, у зв'язку з чим ЦБ Кіпру заборонив будь-які платежі і перекази місцевим банкам. Голосування по закону про податок на вклади має відбутися у кіпрському парламенті у вівторок, нагадує РІА "Новости".

У тому, що іноземні інвестори після введення податку навряд чи захочуть ризикувати і вкладатися в нерухомість Кіпру зараз, а зволіють інші ринки Європи та Америки, впевнена глава Департаменту закордонної нерухомості Moscow Sotheby's International Realty Ганна Батізі. "У іноземних інвесторів довіра до цієї країни підірвана в принципі", - вважає вона.

На думку Батізі, перевести в нерухомість банківські вклади в кращому випадку захочуть тільки місцеві жителі. "Деякі розчаровані вкладники на Кіпрі свої гроші таки вкладуть в нерухомість, але я не думаю, що це буде масштабним трендом", - стверджує експерт.

При цьому, допускає регіональний директор Департаменту житлової нерухомості Knight Frank Олена Юргенева, окремі девелопери можуть запропонувати кіпрським вкладникам перевести депозити в нерухомість на особливих умовах.

"Оскільки кіпрські банки знаходяться в тісній співпраці із забудовниками і деколи навіть афілійовані, можливо, такі девелопери зможуть запропонувати вкладникам банків якісь особливі умови, які дозволили б мінімізувати їх втрати. Наприклад, вони можуть компенсувати їх квадратними метрами житлової площі", - міркує вона.

"Перша полоса" врятує ринок

Найменше, каже представниця Moscow Sotheby's International Realty, "репутаційні" витрати від податку на депозити торкнуться найбільш ліквідних об'єктів нерухомості Кіпру, тобто те, що розташоване на першій смузі біля моря.

"Якщо зараз і станеться кореляція цін в елітному сегменті, то ненадовго. Сьогодні середня ціна покупки окремо стоячого будинку в Лімассолі становить 1-2 мільйони євро. Основними покупцями на цьому ринку були росіяни і вихідці з Китаю, і навряд чи склад зарубіжних покупців зміниться найближчим часом ", - відзначає Батізі.

А глава представництва компанії-забудовника житлової нерухомості на Кіпрі "Пафілія" Сергій Філатов і зовсім закликає не боятися антикризових заходів.

"Варто враховувати, що податок цей одноразовий, тобто знімаються ті гроші, які є на банківських депозитних рахунках. Людей, які планують купувати нерухомість в майбутньому, це вже не торкнеться. Ті, у кого забираються ці гроші, отримують акції банку, які в Наразі, зрозуміло, нічого не варті, але в перспективі зростуть ", - звертає увагу він.

Експерт з міжнародних інвестицій в нерухомість Ігор Індріксонс вважає, що те, що зараз відбувається на Кіпрі, жодним чином не може негативно вплинути на ринок нерухомості: "Навпаки, саме ринок нерухомості в цій країні може стати єдиним варіантом захисту капіталу. Адже від нерухомості, образно кажучи, цеглу не відламати і десяту частину не відбереш, як це відбудеться, швидше за все, по депозитах ", - заявив він виданню" РБК Нерухомість ".

Генеральний директор "Міель-DPM" Наталія Завалішина вважає, що для тих, хто купує нерухомість на Кіпрі для себе, тобто для відпочинку, проживання, навчання дітей, нічого не зміниться. "Видача іпотечних кредитів не призупинена, вид на проживання можна отримати  так само. Природні та погодні умови не змінилися - вже зараз денна температура досягає 25 градусів. На деякий час, можливо, збережеться кілька напружена ситуація, але це тимчасово, через якийсь час все стабілізується ", - вважає експерт.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість політиків | Переглядів: 2373 | Додав: adminA | Теги: вілли, росіян, Кіпр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]