09:39
Як ущільнюють бетон під час будівництва

Бетон - один з найміцніших матеріалів, які використовують сьогодні в будівництві, саме з нього робляться підстави та конструкційні елементи, до яких пред'являються особливо високі вимоги щодо міцності і механічної твердості - фундаменти, опори, перекриття тощо.

Але для того, щоб бетонна суміш набрала при твердінні свою проектну міцність, в період його застигання потрібно забезпечити виконання безлічі умов - постійність температури, постійне зволоження і так далі. Але найвідповідальніший етап робіт з догляду за бетонною сумішшю, який повинен проводитися відразу після її укладання - ущільнення. Проблема в тому, що спочатку в бетоні міститься багато невеликих пустот - десь це бульбашки повітря, десь між двома сусідніми камінчиками щебеню недостатньо пролився цементний розчин, десь ще якісь невеликі дефекти. Але невеликі - не означає незначні, при твердінні бетону ці порожнечі роблять дуже великий негативний вплив на його міцнісні показники.

Причому ущільнювати бетон треба незалежно від товщини шару бетону - навіть при облаштуванні звичайних стяжок в квартирі або при заливці основи підлоги в гаражі або на підземній стоянці потрібна віброрейка - спеціальний пристрій, який постійною вібрацією впливає на бетон, за рахунок чого досягається ущільнення суміші і вивільнення з неї пухирців повітря. Важливо, щоб ця операція була проведена вчасно - коли бетон вже почне схоплюватися, вплив на нього вібрації може зруйнувати його структуру, після чого всі бетонні роботи можна сміливо починати заново.

При великих обсягах суміші простої віброрейки може здаватися недостатньо - тут застосовується віброплатформа, а в кутах і інших фігурних елементах - глибинний вібратор, що представляє собою пристрій, який складається з електродвигуна, що створює вібрацію, гнучкого вала для передачі коливальних рухів, і наконечника, форма і розмір якого залежить від типу суміші і конфігурації опалубки. Наконечники можуть замінюватися в залежності від конкретних завдань, але гнучкий вал - незмінний елемент конструкції, тому для бетонних робіт на різній глибині застосовуються різні типи вібраторів - для дачного будівництва, наприклад, достатньо і вала довжиною в 1 метр, для професійного - потрібна вже велика довжина.

Один з базових критеріїв вибору - частота вібрації робочої частини. Приміром, для побутових робіт цілком достатньо буде і 50 Гц, для роботи на великих об'єктах з навантаженими елементами, частота вібрації становить зазвичай не менше 200 Гц.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1445 | Додав: abel | Теги: будівництво, бетон, ущільнення бетону, фундамент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]