18:33
Як вибрати викрутку і шуруповерт

Як вибрати викрутку

Здається, що викрутка - найпростіший інструмент, який тільки може знадобитися при ремонті своїми руками. У кожному будинку напевно є не один такий інструмент. Однак вибір при купівлі ускладнюється тим, що різноманітність видів викруток на ринку може поставити в глухий кут будь-якого досвідченого майстра. А неправильно вибрана викрутка обертається надалі мозолями на руках, згорнутими гвинтами і скрученими наконечниками. Що потрібно знати при виборі викрутки?

1. Рукоятка. Вибирайте ергономічну (тобто зручну, високопродуктивну) форму рукоятки у викрутки, яка дозволить крутити інструмент досить швидко.

Пластмасові корпуси повинні забезпечуватися гумовими вставками, щоб уникнути ковзання в руці, що призводить до утворення мозолів. Матеріал, з якого виготовлена рукоятка викрутки, повинен бути хімічно дуже стійким, тому що інструмент часто стикається з різними речовинами, які можуть негативно вплинути на нього: масло, бензин, ацетон, розчинники та інші. В такому випадку гумові вставки не витримають такого хімічного контакту. Іноді викрутки доводиться витримувати удари молотком - пластмасова рукоятка навряд чи витримає таке випробування. Зате є спеціальні металеві вставки на маківці рукоятки, які пом'якшать будь-який удар.

2. Стрижень. Вся справа в металі, з якого він зроблений. Вибирайте високолеговану Хромованадіеву сталь, яка забезпечить інструменту довгий термін експлуатації. Перевірте стрижень на твердість, так як навіть сама якісна сталь повинна проходити ще й процес гарту.

3. Жало. Щоб наконечник не прослизав при контакті з головкою викрутки, краще вибрати шорсткувате жало або зі спеціальною насічкою. Є жало зі спеціальним напиленням для поліпшення такої зачіпки. Краще буде, якщо твердість жала буде перевищувати твердість стрижня.

Як вибрати шуруповерт

Шуруповерт, як і викрутка, - один з найважливіших інструментів для ремонту своїми руками. Він потрібний не тільки в ході будівельних і ремонтних робіт, але часто і в самих побутових ситуаціях, коли потрібно, наприклад, зібрати шафу або поставити дверний замок. Асортимент шуруповертів на сучасному ринку пропонує найрізноманітніші моделі. Є низка характеристик, на які потрібно звернути увагу при покупці цього інструменту.

При виборі шуруповерта, в першу чергу, як в принципі і з іншим інструментом, вам необхідно визначитися з його подальшим призначенням. Якщо шуруповерт необхідний для довгої і виснажливої експлуатації, то краще вибрати шуруповерт з числа професійного інструменту. У виконанні простіших робіт вам допоможе інструмент аматорського чи побутового призначення.

1. Частота обертання, яке визначає крутний момент. Якщо шуруповерт обмежується використанням в побутових умовах, крутний момент може становити 10-15 Нм, що цілком достатньо для закручування саморізів. Професійні шуруповерти з максимальним показником крутного моменту (130 Нм) дозволяють свердлити тверді матеріали.

2. Редуктор. Відповідає за обертання робочого валу. Для нормальної роботи шуруповерта буде достатнім показник в 1300 об/хв. Краще вибрати шуруповерт з регулятором швидкісного режиму.

3. Акумулятор. Він забезпечує період безперебійної роботи шуруповертом. Існує три види акумуляторів для цього інструменту:

  • нікель-кадмієвий - найчастіше входить в комплект побутового шуруповерта та розрахований приблизно на 1000 зарядок;
  • нікель-метал-гібридний - розрахований всього на 500 зарядок;
  • літій-іонний - дуже екологічний акумулятор, який не містить шкідливого для здоров'я кадмію, проте має істотний недолік - погано переносить низькі температури. Такий акумулятор при дбайливому використанні прослужить вам довше інших.

Існують також електричні шуруповерти, які працюють від мережі, однак радіус їхньої роботи обмежується довжиною шнура. Крім того, вони значно важчі звичайного шуруповерта.

4. Рукоятка. Подбайте про те, щоб інструмент було зручно тримати в руці. Існують два типи рукояток:

  • пістолетного типу;
  • розташована по центру тяжкості.

Останній тип найбільш зручний у роботі, так як рука в такому випадку втомлюється набагато менше.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1468 | Додав: abel | Теги: викрутка, Як вибрати викрутку, шуруповерт, як вибрати шуруповерт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]