21:36
Як виглядають олімпійські об'єкти в Сочі за рік до початку найдорожчих Ігор в історії

Майбутня Олімпіада в Сочі вже сьогодні названа найдорожчою в історії. Кошторис Ігор склав 1,5 трильйона рублів, або 50 мільярдів доларів, і близько 70% від цієї суми припадає на частку приватних інвесторів. Небувала дорожнеча Олімпіади пов'язана з тим, що в Сочі вся спортивна інфраструктура створювалася в місті майже з нуля, відзначають експерти. За рік до заходу всім, включаючи президента, цікаво, на який рівень вийшла підготовка інфраструктури міста, скільки об'єктів побудовано, скільки ще треба добудувати, причому потрібно встигнути зробити це в строк.

За даними РІА "Новости", вже практично всі спортивні об'єкти в Сочі готові до проведення стартів російського і міжнародного рівня - доказом чого є численні тестові змагання нинішнього сезону. Але в різного ступеня готовності знаходиться все те, що супроводжує будь - який спортивний об'єкт: під'їзні дороги, прес-центри, трибуни. Фотографії деяких об'єктів і вартість їх будівництва публікує РБК daily.

Прибережні стадіони і палаци

Самим безпроблемним, напевно, можна назвати прибережний кластер. Всі арени, окрім стадіону "Фішт" (приблизна вартість: 7,5 мільярда рублів, місткість: 40,000 глядачів), що знаходиться в активній стадії будівництва, готові, більша їх частина вже протестована російськими спортсменами, а частина - і іноземними. Арена має бути побудована за планом до осені 2013 року.

Найбільш активно використовувався палац "Айсберг" (приблизна вартість: 2,375 мільярда рублів, місткість: 12,000 глядачів), де під час Олімпіади проходитимуть змагання з фігурного катання та шорт-треку. Перед Новим роком тут пройшли фінал Гран-прі і чемпіонат Росії з фігурного катання. Шорт-трекісти також провели тут першість Росії, а 1-3 лютого "Айсберг" вперше в історії прийняв етап Кубка світу з цього виду спорту.

Арена здана в експлуатацію, а всі проблеми, що виникають по ходу стартів, керівництво "Айсберга" готове обговорювати зі спортсменами. Спочатку атлети скаржилися на запах фарби, а також недоробки, але цей етап вже позаду. Над якістю льоду, до якого також були претензії, йде постійна робота. "Айсберг" - один з небагатьох об'єктів, вже протестованих і глядачами - вболівальники могли придбати квитки на фінал Гран-прі з фігурного катання та етап Кубка світу з шорт-треку.

У ковзанярську "Адлер-Арену", де в грудні пройшли перші змагання - чемпіонат Росії в багатоборстві - глядачів поки не пускали, але сам палац також вже зданий в експлуатацію - готові і каток, і приміщення для тренувань, і глядацькі трибуни, і фойє. Поруч з ареною є тренувальний каток, який вже також побудований і готовий до використання. Учасники змагань, за їх словами, залишилися задоволені всім за винятком льоду, але і в цьому випадку поки є час, щоб попрацювати над його якістю - над цим питанням працюють вітчизняні та іноземні айсмейкери. У березні тут пройде чемпіонат світу з ковзанярського спорту, квитки на який зможе придбати будь-який бажаючий.

В Олімпійському парку зведені дві хокейні арени - Великий і Малий палаци. Першим тестовим заходом тут стане чемпіонат Росії по следж-хокею, який стартує на початку березня. А вже в квітні хокейні палаци чекають перші міжнародні змагання - чемпіонат світу серед юніорів.

У грудні 2012 року у Великому палаці вперше був наморожений лід. На арені навіть вже пройшов перший хокейний матч. Символічну шайбу у товариській зустрічі розіграли будівельники стадіону, а присутній на грі були їх колеги, друзі та рідні - в цілому кілька сотень глядачів. 7 лютого саме у Великому палаці пройде офіційна церемонія святкування року до старту Олімпійських ігор.

Арена для керлінгу "Крижаний куб" ще не провела жодного тестового змагання, але, як запевнили "Р-Спорт" в "Олімпбуд", повністю побудована. Оцінити готовність арени на днях приїде офіційна комісія Міжнародної федерації керлінгу на чолі з її президентом. Вже з 16 по 23 лютого в "Крижаному кубі" пройде чемпіонат світу серед інвалідів, а по його закінченні стартує наступна світова першість - юніорська.

Поки не можна говорити про готовність самого Олімпійського парку. Навколо об'єктів територія упорядкована, дороги заасфальтовані, подекуди навіть вже висаджені дерева. Робота не зупиняється, але поки парк більше схожий на величезний будмайданчик, по якому снують самоскиди. До осені 2013 року буде завершено озеленення території, і Олімпійський парк стане схожий на справжній парк - тут планується висадка понад 27 тисяч цінних декоративних деревно-чагарникових рослин, склад яких підібраний відповідно до рекомендацій Мінприроди Росії.

Гірський кластер

Якщо в прибережному кластері всі спортивні об'єкти об'єднані в Олімпійському парку, то в гірському вони розосереджені в околицях Червоної Поляни. Всі вони придатні для проведення тестових змагань. Як пояснюють в "Олімпбуд", в тому, що стосується об'єктів гірського кластера, немає терміну "здача в експлуатацію всього об'єкта разом", він здається частинами по мірі їх готовності. Самі спортивні майданчики, де можуть проводитися змагання, готові, тепер благоустроюється територія навколо об'єктів, добудовуються необхідні будівлі, трибуни та під'їзні дороги.

Деякі заходи, такі як, наприклад, етапи Кубка світу з лижних гонок та двоборства, в минулі вихідні вже змогли відвідати глядачі. У лютому відбудуться етапи Кубка світу з бобслею і скелетону, а також санного спорту, на які можна буде придбати вхідні квитки. У березні в Сочі на етап КМ приїде еліта світового біатлону, і ці змагання також будуть відкритими для вболівальників.

Міська інфраструктура і залишені переселенці

Сочинці пережили найважчі роки масштабної всеросійської підготовки до Олімпіади, яка на час перетворила курорт на будмайданчик. І хоча говорити про повне завершення будівництва спортивних, інфраструктурних об'єктів ще рано, основна робота будівельників уже виконана. За словами віце-прем'єра РФ Дмитра Козака, в 2013 році залишиться добудувати лише масштабні об'єкти транспортної інфраструктури і готелі. Це за великим рахунком. Якщо ж говорити про всі пункти олімпійської програми, то завершувати роботи належить ще ряду напрямків.

Як розповідає "Газета.Ru", тротуари центру Сочі, всього кілька років тому застелені бруківкою (в основному за рахунок підприємців), зараз мають вигляд траншей: у місті йде масова заміна розподільчих електромереж, адже прокладені вони були в основному в 1950-65 роках і мають практично стовідсотковий знос. При цьому генеруючі потужності в Сочі були побудовані до Ігор практично з нуля: ТЕС в Адлері й Сочі вже запущені. Але відключення світла в Сочі трапляються з регулярністю непопарних. За роботу взялися всього кілька тижнів тому, після досить гучних, за місцевими мірками, скандалів з акціями "Проти пітьми". За словами глави міста Анатолія Пахомова, замінити необхідно близько 800 км кабелю і 453 трансформаторні підстанції.

За офіційною інформацією адміністрації міста, з більш ніж двох тисяч вигнаних власників лише по трьом десяткам залишилися певні проблеми. Інші або отримали компенсації, або нові квартири. Однак на сайті "олімпійського" департаменту цифри про вилучення земельних ділянок інші, і план на цей рік - "доопрацювати" вилучення більше тисячі земельних ділянок. Без цього доопрацювання неможливо продовжити, наприклад, будівництво дублера Курортного проспекту (головної магістралі Сочі), а саме на нього покладаються надії щодо розвантаження міста від пробок. Всього ж до Ігор повинно бути побудовано 363 км нових доріг з вісьмома багаторівневими розв'язками (здані в експлуатацію три з них), 102 мостами і десятками тунелів, відзначає "Газета.Ru".

Міські дороги теж в жахливому стані: багато які не пережили п'ятирічку важкої техніки. Однак до того, як буде завершена робота з перекладки інженерних мереж, приступити до їх ремонту практично неможливо, хоча на цей рік на дороги та благоустрій виділено близько 2 мільярдів рублів. Для порівняння, власні доходи Сочі - близько 6,5 мільярда рублів в рік.

Безумовним плюсом Ігор для міста стало закриття та рекультивація двох сочинських звалищ - полігонів ТПВ. Зараз все сміття сортується на сміттєпереробному заводі, а брикети залишків вивозяться за межі курорту. Це вже зараз суттєво вплинуло на екологічну обстановку: укупі з побудованими з олімпійських програм очисними спорудами це позначається на чистоті морської води в акваторії Сочі. У золотий запас курорту увійдуть і 20 тисяч готельних номерів, які будуть добудовані і введені в експлуатацію до Ігор. На старті передолімпійської гонки було 27 тисяч номерів. У спадок від Ігор залишаться три повноцінних гірських курорти - "Лаура", "Гірська Карусель" і "Роза Хутір". А ще в 2007 році тут працювала всього одна канатна дорога

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 2100 | Додав: adminA | Теги: олімпійські об'єкти, Сочі | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]