21:51
Як забудовувалися мегаполіси світу: з'явилися дивовижні карти, за якими можна дізнатися вік будівель

Розробники в різних країнах світу придумують все нові захоплюючі карти міст, на яких добре видно, як мегаполіси змінюються з часом. The Daily Mail наводить огляд трьох недавніх проектів барвистих карт Москви, Рейк'явіка і Нью-Йорка, де простежується динаміка забудови в різні епохи, пише Дом Ріа.

Запущений у листопаді російський сайт "Карта віків Москви", мабуть, найбільш захоплюючий, так як тут етапи забудови розподілені не просто за рівномірними відрізкам часу, але і за роками правління відомих діячів, кожен з яких проводив свою особливу будівельну політику. На карті виділено шість етапів забудови: дореволюційна Росія (1491 - 1917), більшовики і Сталін (1918 - 1953), Хрущов (1953 - 1964), Брежнєв (1964 - 1982), Черненко, Андропов, Горбачов (1982-1991) і Лужков (1991 — 2009).

Кожна епоха на мапі виділена окремим кольором, тому, відключаючи той чи інший колір-епоху, можна наочно бачити, де і скільки нових будівель з'явилося в той чи інший час. А якщо навести курсор на якийсь кольоровий квадрат, то можна дізнатися точну адресу об'єкта та рік його спорудження. Правда, карта поки заповнена не до кінця. На ній є також окремий графік, на якому можна подивитися, скільки в той чи інший період будувалося будинків на рік. І тут безумовний лідер — Хрущов.

Аналогічна карта є і у Рейк'явіка. Вона створена картографом Меттом Рігготт. Ісландська карта виконана в більш стриманій колірній гамі, і на ній не можна "відключати" будівельні епохи. Але зате вона більш повна - там є інформація про роки будівлі всіх відображених будівель. Судячи з співвідношення кольорів, забудова Рейк'явіка велася набагато менш хаотично, ніж московська.

А у Нью-Йорка є навіть дві такі карти. На одній можна вивчити забудову всіх п'яти боро міста (Бруклін, Манхеттен, Бронкс, Квінс і Стейтен- Айленл), а на іншій - більш докладно Бруклін. Зрозуміло, що Нью-Йорк - набагато більш молоде з точки зору архітектури місто, тому інформація про будівлі тут з'являється з 1820-30 років та, звичайно, таких об'єктів на карті зовсім небагато. На жаль, на цих картах кольорові епохи теж не можна розглядати окремо.

Всі ці карти були створені на основі інформації з відкритих міських джерел.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 2492 | Додав: admin | Теги: дивовижні карти, вік будівель | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]