19:26
Як закрити щілину між стіною і ванною

Напевно багато хто стикався з такою неприємною проблемою як негерметичність (щілина) приєднання ванни до стіни. Звичайно, серйозною проблемою це не назвеш, але, як правило, дуже часто це призводить до великих неприємностей. Через постійні протікання води під ванну, з'являється висока вологість, а через це не рідко утворюється калюжа, починають сиріти стіни, що часто призводить до грибка або цвілі. Тому закрити щілину між стіною і ванною - це необхідний процес під час обробки самого приміщення. Тільки варто нагадати, що спосіб вирішення даної проблеми безпосередньо залежить від розміру щілини, яку потрібно закласти між стіною і ванною.

Замазка силіконовим герметиком

Наприклад, якщо зазор становить близько одного сантиметра, то для цього можна використовувати пластиковий або гумовий зовнішній куточок, який часто використовується при укладанні керамічної плитки, і безбарвний, а краще білий санітарний вологостійкий силікон. На початку щілину між стіною і ванною акуратно й ретельно заповнюють силіконом. Поки силікон ще не затвердів, накладається пластиковий куточок.

Пам'ятайте, що в процесі вдавлювання куточка, силікон повинен з'явиться не тільки на ванні але і на стіні, тому не жалійте силікон. Для видалення надлишків силікону можна застосувати "уайт спірит" або звичайну вологу ганчірку. Перед наклеюванням куточок попередньо повинен бути підготовлений. Також не забуваєте, що його довжина обов'язково повинна відповідати розміру вашої ванни. А торцеві кінці пластикового куточка повинні бути зрізані приблизно під кутом в 45-градусів.

Кахельні куточки зазвичай бувають максимальної ширини 12 міліметрів, тому з зазором більше ніж один сантиметр між стіною і ванною він не впорається, тобто, його пристосувати не вийде. У такому випадку можна використовувати спеціальні самоклеющіся бордюри або плінтус з пластику.

Закладення плінтусом або бордюром

Технологія установки плінтуса із пластику точно така ж, що і установка куточка для плитки. Єдиною відмінністю є те, що таку велику щілину не вийде повністю заповнити силіконом. Але це й не так необхідно, адже набагато важливіше - якісно і щільно приклеїти плінтус до стіни, в тому числі і до ванни. Також тут просто не обійтися без попереднього знежирення і висушування поверхонь, що склеюються.

Точно такі ж дії слід виконати з самоклеющимся бордюром. Як правило, він продається в рулонах на сучасному будівельному ринку на погонні метри. Звичайно, при наклейці таких бордюрів знадобиться трохи повозитися. Тому краще спочатку рекомендується приклеїти одну сторону, потім можна приступати до іншої. Захисну плівку необхідно зняти тільки після підготовчих робіт, тобто перед самим початком наклейки бордюру.

Закладення розчином

Щоб закрити щілину між стіною і ванною розміром більше 3 сантиметрів доведеться згадати навички так званого "бетонування". Для цього треба спорудити спеціальну опалубку біля стіни, під ванною. Зазвичай це певної довжини дошка, яка підперта дерев'яними вертикальними розпірками. Також розпірки можна замінити цеглою, підкладеними під ванну. Головне - щоб цементний розчин не витікав під ванну.

Наступний етап - це заливка розчину в щілину між стіною і ванною, але пам'ятайте, не варто заливати урівень з ванною. Як тільки розчин захолоне і повністю висохне, щілину що залишилася можна закласти, наприклад керамічною плиткою підібраною під колір самої ванною.

Заливка монтажною піною

Але якщо у вас немає бажання возитися з цементними розчинами, то можна застосувати звичайну монтажну піну, щоб вирішити раз і назавжди питання, як закрити щілину між стіною і ванною. Головне при роботі з піною треба бути акуратним і не допускати, щоб вона потрапляла на непотрібні ділянки ванни і стіни, так як видалити її просто нереально. У тому випадку, коли піна потрапила, наприклад, вам на руки, то змивайте її в терміновому порядку холодною водою, поки вона не встигла засохнути, інакше потім доведеться відривати її від шкіри.

Для того щоб закрити щілину між ванною і стіною обов'язково вибирайте водостійку а не іншу монтажну піну, так як невологостійка під впливом вологи буде руйнуватися. Щоб піна добре приклеїлася, очистіть і знежирте краї ванної і частини стіни, потім трохи просушіть. Балон з піною добре струсіть і приступайте наносити піну в щілину.

Піна здатна, швидко розширяться, що допоможе заповнити весь доступний простір. Дайте піні добре висохнути приблизно 12 годин, так як зовні вона може бути сухою, а всередині ще липкою. Як тільки піна остаточно висохне, її треба обрізати за рівнем краю ванни лезом чи ножем (канцелярським). А зверху можна обробити тією ж керамічною плиткою або наклеїти бордюр.

Вирішуючи як закрити щілину між стіною і ванною необхідно проявити трохи фантазій. Але головне пам'ятати одне - все, що буде зроблено, має бути обов'язково красиво і герметично.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Ремонт власноруч | Переглядів: 1417 | Додав: abel | Теги: щілину між стіною і ванною, щілина між стіною і ванною | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]