11:34
Як зігнути лист гіпсокартону своїми руками

Дуже часто в квартирному та дачному ремонті, який робиться своїми руками, для створення склепінних арок, колон, цікавих елементів при облаштуванні стелі необхідно застосувати листи гіпсокартону, які мають вигини в тій чи іншій мірі. Звичайно, в сучасному арсеналі будівельних матеріалів є і такі елементи, які можна використовувати, уникаючи виникаючих проблем. Наприклад, ГКЛА - арочний гіпсокартон, товщиною 6,5 мм. Завдяки невеликій товщині він легко гнеться.

Використовується гіпсократон для створення арок, полуарок, хвилеподібних, куполоподібних та інших фігур. Зазвичай, при ремонті дорога кожна копійка, не хочеться роздувати бюджет ремонту, ще й купуючи лист спеціального арочного гіпсокартону. До того ж не факт, що ви його використаєте повністю. Для вирішення даної проблеми необхідно оцінити радіус майбутнього згину, так як в кожному випадку спосіб загинання листа буде свій.

Сухий спосіб - заснований на тому, що лист гіпсокартону сам може злегка гнутися. Але не забувайте про те, що радіус загину листа товщиною 9 мм можна зробити не більше 130 см, а листа товщиною 12,5 мм близько 180 см. При подальшому згинанні ви попросту ризикуєте його зламати.

Якщо вигин потрібен невеликий, особливих зусиль не потрібно. Можна використовувати метод намочування. Для цього лист гіпсокартону з того боку, де потрібен вигин, змочується водою. Змочування проводиться два-три рази за допомогою валика, губки, або кисті водою, кімнатної температури. Зверніть увагу на те, що лист не повинен промокнути "наскрізь". Після 10-15 хвилинної паузи можна приступати до згинання. У кожному разі рекомендується випробувати методи на невеликому шматку гіпсокартону, в іншому випадку можна зіпсувати велике полотно.

Якщо необхідний менший радіус при вигині, можна скористатися спеціальним голчастим валиком. Він продається у відділах будівельних інструментів. Для цього, лист гіпсокартону прокочується валиком з того боку, де планується згин. Після такої процедури лист в цьому місці втрачає колишню міцність, представляючи собою розпушену субстанцію. Потім його теж необхідно змочити водою кімнатної температури і можна приступати до роботи.

У даному способі потрібно пам'ятати такі правила:

По-перше, лист необхідно після процедури притиснути на шаблоні і зафіксувати (наприклад, скотчем).
По-друге, потрібно досить довга просушка, близько 24 годин.

Якщо під рукою немає спеціального валика, а ремонт не може чекати. Беріть в руки гострий ніж. Для цього способу поперек передбачуваного згинання на аркуші з одного боку робляться надрізи. Потрібно прорізати не тільки шар картону, але і надрізати сам гіпс. Будьте обережні, якщо ви проріжете лист наскрізь, всі ваші зусилля підуть нанівець.

Чим сильніше потрібно зігнути лист, тим частіше робляться надрізи. Зазвичай відстані між надрізами можуть становити 2 - 5 см. Таким способом можна зігнути лист до радіуса в 50 см і менше. Робота ця досить копітка, не завжди лінії надрізів виходять рівними і однаковими по глибині. Якщо ви володієте фрезою, то це значно полегшить ваші старання. Можна виставити фрезу з таким урахуванням, що вона буде вибирати гіпс, залишаючи 1-3 мм із зворотного боку аркуша. У цьому випадку змочувати гіпсокартон не треба, можна прикріпити створений "шедевр" до конструкції, а прорізи в подальшому зашпатлювати. При згинанні розрізи будуть знаходитися всередині листа, якщо ж створюється конструкція у вигляді колони, то розрізи будуть знаходитися зовні.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Ремонт власноруч | Переглядів: 1537 | Додав: abel | Теги: гіпсокартон, зігнути лист гіпсокартону, своїми руками зігнути лист гіпсокар, Як зігнути лист гіпсокартону своїми, арки з гіпсокартону | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]