15:22
Як зробити вимощення навколо будинку

Роль вимощення будь-якої капітальної споруди важко переоцінити. Вона грає важливу роль захисту для конструкції фундаменту від попадання, як талих вод, так і води атмосферних опадів, що стікають з даху будівлі. Тим самим перешкоджає проникненню води і до основи фундаменту.

Вимощення роблять після закінчення будівництва будинку. Технологія багато в чому залежить від глибини закладення фундаменту. При його великому заглибленні, ґрунт необхідно ретельно утрамбовувати, або почекати коли ґрунт осяде. Якщо будинок зводився з використанням стрічкового фундаменту з малим заглибленням до роботи можна приступати відразу. При цьому необхідно врахувати, що вимощення виконується до обробки цокольної частини будівлі.

Перед початком роботи в першу чергу, визначається ширина майбутнього вимощення, цей розмір визначається шириною звисів покрівлі і типом ґрунтів. При звичайних ґрунтах ширина становить ширина карниза плюс 20 сантиметрів (ще краще - 60 см). Найчастіше цей розмір становить 90 см. Зведення починається із зняття рослинного ґрунту і поглиблення корита під вимощення. По краю вимощення встановлюється опалубка на якій, за допомогою шнура, відмічається висота вимощення, інший край - відзначається на стіні будівлі. Розмітка робиться з урахуванням поперечного ухилу близько 3-5% або 3-5см на один метр ширини.

Потім на підставу (попередньо ретельно утрамбовану) укладається шар піску товщиною близько 10см і утрамбовується віброплитою. Поверх піску насипається дрібний щебінь товщиною 15 см і теж утрамбовується. На підготовлену таким чином основу укладається армуюча сітка (тут зручно використовувати кладочну арматурну сітку) і потім бетон товщиною 5-10 см. При укладанні бетону потрібно зробити температурні шви, приблизно через два метри, для цього поперек вимощення укладаються дерев'яні планки товщиною близько 10мм, а краще використовувати смужки скла.

Верх вимощення, для посилення, можна "закріпити", для цього поверхня бетона зволожується і посипається сухим цементом, після чого ретельно загладжується.

При наявності підвального приміщення в будинку не зайвим буде утеплити вимощення. Для цього поверх утрамбованого щебеню, під бетон, укладається шар утеплювача. Дуже ефективним у такому випадку є пінополіуретан, який наноситься методом напилення і лягає рівним рядами без стиків.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1370 | Додав: abel | Теги: отмоска навколо будинку, вимощення навколо будинку | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]