16:24
Каміни: різноманіття форм і особливе місце в інтер'єрі

Домашнє вогнище ось вже впродовж декількох тисячоліть є символом достатку і процвітання в сім'ї. Однак у сучасному суспільстві каміни і домашні печі зустрічаються вкрай рідко, оскільки непрактичні і пожежонебезпечні способи обігріву житла поступилися місцем централізованим джерел теплової енергії. З споживчої точки зору подібна заміна цілком виправдана, але тільки нинішнім опалювальним системам не вистачає однієї, дуже важливої складової: естетичності й особливої одухотвореної атмосфери.

Хоча в багатьох стилях інтер'єру каміни досі актуальні, але тільки як елемент декору. У більшості випадків вони являють собою всього лише імітацію справжнього вогнища з електричним або газовим способом підігріву, а то й зовсім без нього. Відчути запах натуральної деревини і відчути на собі всю красу благодатного тепла від вугілля біля них не вдасться. Однак зі своєю роллю декоруванню вони справляються на відмінно, причому без ймовірності виникнення пожежі або отруєння чадним газом.

Зовсім інша справа - справжні класичні каміни. В основному їх облаштовують в інтер'єрах зроблених в стилі бароко і вікторіанському стилю. Головна складність при їх зведенні полягає у спорудженні якісного димовідводу. У квартирі реалізувати його практично неможливо, тому в цих випадках і вдаються до імітації за допомогою муляжів або електричних замінників. А от у приватному будинку або котеджі, камін - особливе місце, де можна розслабитися після важкого робочого дня, відчути всю красу відкритого вогню та його позитивну енергетику.

Каміни, поставлені в центрі кімнати, можуть служити не тільки прикрасою, але і досить функціональним елементом інтер'єру. Наприклад, вогнище, поставлене біля стіни в центрі кімнати, можна трансформувати в невелику поличку, куди ставляться сімейні реліквії або дорогі прикраси. Такий варіант також характерний для класичних стилів оздоблення.

Вельми гідно виглядають і кутові різновиди камінів, які користуються популярністю через особливе розташування в кімнаті, при якому вони не створюють перешкод і не захаращують простір кімнати. І якщо пристінні вогнища поєднуються лише зі строгими класичними формами навколишнього оточення, то кутові дають більший простір для творчості. Можна, наприклад, оформити його в стилі high-tech, дуже поширеному серед любителів незвичайного дизайну.

Зовсім екзотично виглядають каміни, розташовані посередині кімнати з вертикальним димоходом. Дозволити собі таку розкіш можна лише в дуже просторій кімнаті (не менше 50 кв.м.) і за наявності специфічних умов для нормальної тяги. Зустрічаються досить рідко, але зате створюють неперевершену атмосферу в приміщенні.

Оскільки каміни є джерелом великої кількості диму і чадного газу, перед тим як встановити камін в квартирі чи будинку потрібно обов'язково отримати дозвіл у всіх відповідних інстанціях і переконатися в можливості облаштування гарного димоходу. Правильно поставлене вогнище створить ту особливу обстановку, яка дозволить розслабитися і зануритися в мрії і роздуми про вічне.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1927 | Додав: abel | Теги: розташовані посередині кімнати, види камінів, Каміни, камін кутовий, камін, камін посеред кімнати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]