07:25
Кутова шліфувальна машина. Як вибрати болгарку

болгарка Кутова шліфувальна машина - досить популярний електроінструмент. "Болгарка" входить у велику трійку електроінструментів, які продаються в спеціалізованих магазинах найчастіше. Крім кутової шліфувальної машини туди входять дриль і перфоратор. У цій статті ми розповімо про особливості цього інструменту і дамо кілька рекомендацій щодо вибору болгарки для роботи або дому.

"Болгаркою" кутову шліфувальну машину прозвали за те, що в нашу країну цей інструмент поставлявся з дружньої Болгарії. Альтернативи тоді не було, і електроінструмент фірми Eltos використовувався повсюдно.

Кутова шліфувальна машина - це електроінструмент підвищеної небезпеки. У "болгарки" повинен бути міцний металевий корпус, а при роботі двигуна не повинно відчуватися горілого запаху і нерівномірного шуму. Так само потрібно звернути увагу на пластикові деталі на корпусі, вони повинні бути якісно відлиті. Для захисту робітника, кутова шліфувальна машина забезпечується захисним кожухом, який захищає не тільки від дрібних гарячих частинок, але і від травм через руйнування дисків. Таке теж трапляється в процесі експлуатації "болгарок".

Перший критерій, на який варто звернути увагу, при виборі цього електроінструменту це потужність. Існує три класи кутових шліфувальних машин за цим показником:

  1. малопотужні - до 0,9 кВт;
  2. середньої потужності - до 1,5 кВт;
  3. потужні - понад 1,5 кВт.

Потужні електроінструменти можуть працювати з відрізними дисками від 180 мм в діаметрі, тоді як двигун малопотужних "болгарок" з цим не впорається. Показник потужність не є основним критерієм. Існує і так званий ККД інструменту. Дорогі якісні шліфувальні машини використовують близько 55% своєї потужності, тоді як дешеві - рідко перевалюють за 30%.

Дешеві "болгарки" для домашнього використання можна теж купити. Але ті деталі, з яких вони зібрані, мають малий ресурс. Звичайно, якщо різати раз на півроку, то термін служби такої болгарки може бути тривалим. Я один раз в якості тесту різав дешевим інструментом цеглу. На п'ятій силикатній цеглмні болгарка перестала різати. При розборі виявилося, що редуктор, який передає рух електродвигуна на вал для диска, просто стерся.

Взагалі ціни на болгарки сильно варіюються. Я все ж рекомендую купити професійну модель, або на крайній випадок напівпрофесійну за 8-10 тисяч. За цю ціну, наприклад, можна купити, цілком пристойну німецьку "болгарку".

Крім матеріалів для вузлів на ціну кутової шліфувальної машини, як і всіх електроінструментів, впливає і набір функцій. Нижче ми перерахуємо додаткові функції "болгарок", які в більшості своїй, необхідні для комфортної та безпечної роботи:

  1. Плавний пуск - ця функція дозволяє плавно набирати обороти шліфувальній машині. Завдяки такій функції стрибок напруги, який згубний для електродвигуна, відсутній. Так само плавний пуск зменшує стартовий ривок "болгарки".
  2. Регулювання оборотів. Ця функція дозволяє вибрати оптимальне число оборотів для роботи з різними матеріалами.
  3. Підтримка постійної кількості обертів. Важлива функція при трудомісткій роботі. При сильному опорі матеріалу у диска підтримуються задані обороти.
  4. Захист від заклинювання диска. При заклинюванні диска "болгарки" відбувається автоматичне відключення інструменту.
  5.  Захист від повторного пуску. Буває, при виключенні електроенергії, ми забуваємо відключити сам інструмент. Але завдяки цій функції, він не включиться при надходженні живлення. Вам потрібно буде заново натиснути на кнопку для його пуску.
  6. Гасіння вібрації - цією функцією забезпечуються потужні шліфувальні машини. Вона підвищує комфорт і безпеку при роботі.
  7. Кілька положень рукоятки - важлива функція для шульги. Крім того вона підвищує варіанти використання "болгарки".
  8. Швидка зміна диска - при частій зміні дисків не потрібно постійної закручувати гайку за допомогою спеціальних ключів. Досить спритності пальців рук.

Шліфувальна машина працює з декількома видами дисків. Це, перш за все, відрізні диски. Вони розрізняються за типом матеріалу, який потрібно різати. Так є диски для роботи по бетону, металу, граніту, асфальту і для будівельного матеріалу. В останньому випадку диски застосовуються для різання силікатної цегли і нетвердого бетону.

Різка м'якого матеріалу можлива із застосуванням суцільних робочих кіл, тоді як тверді матеріали ріжуться металевими кругами з діамантовою крихтою на ріжучій кромці.

Так само, "болгарки" можуть застосовуватися як шліфувальний інструмент. Для цього потрібно встановити відповідне коло. Завдяки такому колу можна зачистити і відполірувати будь-яку поверхню.

При виборі кутової шліфувальної машини потрібно в магазині кілька разів включити і вимкнути інструмент. При цьому зверніть увагу на вібрацію, сторонній шум і стукіт. Люфт у "болгарки" повинен бути мінімальний. Після того як ви купили цей електроінструмент подбайте про захист. Для цього потрібно придбати захисні окуляри або щиток. Деякі фірми рекомендують так само каску і спеціальні рукавички.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Ремонт власноруч | Переглядів: 1015 | Додав: admin | Теги: кутова, болгарка, шліфувальна машина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]