15:41
"Ласкаво просимо, містер Міша". Росіяни люблять Іспанію все більше


Напористий середній клас з Росії шукає, куди інвестувати гроші, і вважає підходящим варіантом Іспанію, стверджує ABC в матеріалі під назвою "Ласкаво просимо, містер Міша". У заголовку обігрується назва іспанського фільму 1953 "Ласкаво просимо, містер Маршалл" - про жителів іспанського селища, які передчувають візит багатих американців і фінансову допомогу в рамках "плану Маршалла".

Михайло Саратов, російський інвестор, який приїхав промацати ринок нерухомості в Малазі, поцікавився, скільки коштує в Іспанії одна устриця. Почувши відповідь, росіянин вигукнув: "Один євро! Знаєте, скільки коштує устриця на ринку в Москві? Десять! Причому дохла. В Іспанії устриці живі". "Спартанська" квартира площею 40 кв. метрів у передмісті Москви коштує приблизно 150 тисяч євро, розповів автору матеріалу росіянин. "За ту ж ціну на іспанському узбережжі можна купити квартиру з двома або трьома спальнями і видом на море", - зазначає Саратов.

Таким чином, стереотипи невірні, повідомляє InoPressa.ru: будинок за кордоном можуть дозволити собі не тільки олігархи, а й росіяни з середнього класу. Рієлтор Наталія Герман з московського агентства нерухомості пояснила: "У нас залишаються покупці, які шукають об'єкти дорожче 1,5 мільйона євро. Але справжній бум - це продажі об'єктів дешевше 300 тисяч".

За даними ABC, росіяни вирвалися на друге місце з покупок нерухомості в Іспанії, і не виключено, що вони вийдуть на перше, вважають експерти. Зараз лідирують британці, але це в більшості своїй пенсіонери.

Типовий російський покупець іспанської нерухомості - молода сім'я з дітьми, дорогими примхами і великими грошима, вважає автор. Російські туристи - теж вигідні гості: в Іспанії вони витрачають в середньому по 1500 євро без малого (на людину, за одну поїздку) - це на 600 євро більше, ніж інші інтуристи.

Нагадаємо, що уряд Іспанії зараз розглядає законопроект, за яким іноземцям надаватиметься посвідка на проживання при купівлі житла вартістю від 160 тисяч євро.

Число російських покупців підскочило наполовину

У 2012 році росіяни придбали 2585 об'єктів нерухомості в Іспанії, що на 48,6% більше, ніж роком раніше. Наші співвітчизники зробили 13% всіх угод з покупцями з країн Європи, при цьому в 2006 році частка росіян становила лише 3%, передає Prian.ru.

Завдяки тому, що  за час кризи знизилися ціни на житло, іноземний попит на іспанські квартири і вілли різко виріс. У 2012 році нерезиденти придбали 26,871 об'єктів нерухомості в країні, що на 12,7% більше, ніж роком раніше. Про це повідомляє Spanish Property Insight з посиланням на дослідження Колегії реєстраторів майна.

Найбільш затребуваним у іноземців регіоном Іспанії став Аліканте на Коста-Бланке, де частка угод з іноземцями в 2012 році досягла 33%. На Балеарських островах закордонні покупці придбали 25% об'єктів нерухомості, на Канарських островах Тенеріфе - 27%, в Жироні, що на Коста-Браві, - 25%, в Мурсії - 11%, а в Барселоні - 6%.

Найбільш активними іноземцями на іспанському ринку нерухомості як і раніше залишаються британці - в 2012 році піддані Її Величності скоїли 4,469 угод, або 22,5% від всіх продажів європейцям. Проте в порівнянні з 2006 роком частка англійців на ринку помітно скоротилася - тоді вони здійснювали 61% угод.

На другому місці серед європейських покупців знаходяться французи - 13,5% угод, на третьому - росіяни. У 2012 році в Іспанії також помітно виросло число покупців з Китаю (+35,8%), Норвегії (+38,7%) та Бельгії (+57,6%).

Поряд із зростанням числа зарубіжних покупців в 2012 році в Іспанії було зареєстровано зниження кількості угод з місцевими жителями - резиденти здійснили 303,879 покупок, що на 18, 4% менше, ніж роком раніше.

Ціни на житло в Іспанії впали до рівня 2004 року

Вартість приватного житла знизилася в першому кварталі 2013 року на 7,9% в річному численні і склала 1,5 тисячі євро за кв. метр. Такий показник востаннє був зафіксований тільки в 2004 році.

Незважаючи на цей ціновий спад, зниження вартості житла виявилося менше у порівнянні з показниками, зафіксованими у попередні три квартали і в кінці 2012 року, коли воно склало 10%. Про це також пише Prian.ru з посиланням на портал Kyero.

Згідно зі статистичними даними, середня ціна за кв. метр впала на 27,7% з моменту піку в 2008 році, коли вона становила 2101,4 євро за "квадрат".

За даними газети El Economista, найзначніший ціновий спад був зафіксований на Канарських островах (13,6%), в Каталонії (10,4%), Кастилії Ла Манчі (10,3%), Мадриді (10,2%), Валенсії (9,9%) і Арагоні (9,6%). І, навпаки, найменше житло подешевшало в Наваррі (2,1%), Сеута і Мелілья (3%) і в Астурії (3,3%).

За недавніми прогнозами рейтингового агентства Moody `s, ціни на житло в Іспанії будуть знижуватися аж до 2018 року.

10-відсотковий податок на  впалу в ціні нерухомість

При цьому, як підрахувала Асоціація професійних експертів з нерухомості (APEI), хоча за останні шість років середня ціна житлового об'єкта знизилася на 30%, кадастрова оцінка житла не змінилася абсолютно. Аналітики відзначають, що в багатьох регіонах країни через це власники нерухомості платять 10-відсотковий податок на перехід власності у розмірі майже на третину більше, ніж повинні, повідомляє портал "Іспанія по-російськи".

Іспанське податкове відомство обчислює розмір необхідних виплат у державну скарбницю не від тієї цифри, що значиться в договорі купівлі-продажу, а від тієї, яка значиться в кадастрі. Заплативши податки відповідно з реальним обсягом угоди покупці мають можливість "потрапити на штрафи".

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 22238 | Додав: adminA | Теги: нерухомість Іспанії | Рейтинг: 3.5/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]