21:19
Мільярди з бюджету, виділені на доступне житло, пішли на підмосковні елітні проекти

Обіцянки влади створити ринок доступного житла все більше схожі на будівництво комунізму, пише журнал "Комерсант-Деньги": громадяни ще мріють про нього, але вже не вірять. Сама влада оптимізму не втрачає і запускає чергову програму "Доступне житло" ціною в 2,4 трильйона рублів. Тим часом стає відомо, на що пішли гроші, виділені за цією програмою в попередні роки.

Влада не перший рік б'ється над вирішенням проблеми щодо забезпечення громадян доступним житлом. У щорічному посланні Федеральним зборам президент Володимир Путін наголосив на необхідності розвитку ринку житла економкласу і оренди. Правда, відзначає видання, всі відповідні заходи вже передбачені в чинній з 2011-го по 2015 роки федеральній цільовій програмі "Житло". Перший її варіант був прийнятий ще за президентства Бориса Єльцина в 1993 році, програму тоді підписував глава уряду Віктор Черномирдін. Загальна вартість ФЦП "Житло", яка діяла з 2002-го по 2010 роки, склала близько 1 трильйона рублів (близько 300 мільярдів - з федерального бюджету).

Громадяни завжди дуже трепетно ​​ставилися до заяв влади про початок тієї чи іншої програми, спрямованої на підвищення доступності житла. З захопленням був сприйнятий національний проект "Доступне і комфортне житло - громадянам Росії", представлений в 2005 році Путіним. На проект було додатково виділено понад 240 мільярдів рублів з федерального бюджету. Передбачалося, що до 2010 року обсяг споруджуваного житла зросте вдвічі - до 80 мільйонів кв. метрів на рік, а частка громадян, здатних придбати квартиру площею 54 кв. метра, збільшиться до 30%. Однак досягти цих показників не вдалося. Звіт Рахункової палати, яка перевіряла виконання проекту, показав, що з виділених 242 мільярдів рублів витрачено 216 000 000 000, а в стрій введено близько третини запланованих об'єктів.

В той же час в рамках нацпроекту 22 компанії отримали держфінансування на розвиток проектів доступного житла. Серед них виявилися, наприклад, підмосковні проекти Coalco Василя Анісімова "Велике Домодєдово", "А101" групи "Масштаб" Вадима Мошковича і "Рублєво-Архангельське" Сулеймана Керімова, більше відоме як "місто мільйонерів". В рамках проекту Анісімова планувалося побудувати 90% житла економкласу за ціною 27 тисяч рублів (тоді - 1 тисяча доларів) за 1 кв. метр. Однак у кризу проект був заморожений. Зараз планується чи то звести на цих землях мікрорайон Нове Домодєдово, чи то побудувати парк розваг "Росія в мініатюрі" на зразок Діснейленду, чи то перевезти сюди федеральне відомство, пише "Комерсант-Деньги".

В рамках проекту "Рублєво-Архангельське", який також потрапив в нацпроект завдяки відбору Мінрегіонрозвитку, будівництво житла економкласу навіть не планувалося. Структури Сулеймана Керімова збиралися побудувати там елітне житло. Згодом проект був проданий Керімовим за 5,3 мільярда доларів. Зараз тут планується будівництво міжнародного фінансового центру. Що стосується проекту "А101" (тепер - "Москва А101"), який завдяки щасливому випадку потрапив в межі "нової Москви", там заплановано будівництво житла вартістю від 75 тисяч рублів за 1 кв. метр.

Нагадаємо, що наприкінці листопада глава уряду Дмитро Медведєв підписав програму "Забезпечення доступним і комфортним житлом та комунальними послугами громадян РФ", яка стартує в наступному році і розрахована на 2013 - 2020 роки. Загальний обсяг фінансування - 2,4 трильйона рублів, з яких на частку федерального бюджету припадає майже 560 мільярдів рублів

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1729 | Додав: adminA | Теги: Рублєво-Архангельське | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]