19:04
Монумент "Батьківщина-мати" у Волгограді може звалитися в будь-який момент, дійшли висновку реставратори

Символ Волгограда - легендарний монумент "Батьківщина-мати" - знаходиться в критичному стані і може завалитися у будь-який момент. Бетонна скульптура покрита сіткою тріщин, фундамент підтоплений грунтовими водами. Такі висновки після дослідження монумента на Мамаєвому кургані озвучив в інтерв'ю "Московському комсомольцю" реставратор Вадим Церковников, який очолював групу, що займалася відновленням іншої знаменитої скульптури радянського періоду - "Робітник і колгоспниця" Віри Мухіної. Висновок про жалюгідний "стан здоров'я" монумента надіслано міністру культури Володимиру Мединському.

Група дослідників вивчила стан "символу Волгограда" і всього меморіального комплексу на Мамаєвому кургані. Підсумком стало 200-сторінковий висновок, з якого випливає, що "Батьківщина-мати" і "З'єднання фронтів" скульптора Євгена Вучетича потребують негайної реставрації. Інакше країна втратить не просто одного з пам'ятників, а одного з ключових символів Перемоги.

"Це складний об'єкт реставрації з інженерної точки зору. Крім того, мій батько і ще тринадцять родичів загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни. Вважаю, що це мій обов'язок перед ветеранами, моїми близькими, моєю країною під назвою Росія, нарешті", - заявляє Вадим Церковников.

За словами Церковнікова, "Батьківщину-матір" "підточили" два фактори: відносно малостійкий бетон в кліматі Поволжя і критичні помилки при проектуванні фундаменту.

"Захисна плівка бетону" Батьківщини-матері "практично знищена. І ви б бачили, як латають її поверхню: відвалився шматок, раз - два, штукатурним розчином замазали, і все. Тобто серйозних експлуатаційних і реставраційних заходів поверхневого шару і самої скульптури не проводилося і не проводиться ", - розповів реставратор.

"Бетон в монументах більше 50 років в екстер'єрі зберегти важко. Сьогодні ми можемо лише призупинити процес руйнування бетону на деякий час. Але не потрібно забувати, що мова йде про твір мистецтва, і з ним ніхто не має права нічого робити без спеціального дозволу. І зрештою, жива вдова Вучетича Віра Володимирівна, і у неї є авторські права. Не можна знести цей твір, вона цього не дозволить. До речі, за словами вдови, ЦК КПРС дозволив виконати монумент в бетоні як тимчасовий варіант, а потім передбачалося перевести його в більш довговічний матеріал ", - повідомив Церковников в інтерв'ю МК.

"Батьківщину-матір" качає

При дослідженні комплексу "Героям Сталінградської битви" розкрився ще один факт: "З'ясувалося, що Микола Нікітін, який брав участь у проектуванні головної будівлі МДУ і Останкінської вежі, будучи видатним, як вважали, конструктором, виявилося, розробив посередній проект фундаменту. Як можна було поставити таку потужну скульптуру, вагою близько 8000 тонн, на основу із суцільного шару глини?! 16-метровий фундамент, без пальового поля та ростверки. Тому вона і рухається ... Скульптура стоїть вільно. І тепер вона має крен. Нахиляється з двох причин: рух фундаменту плюс деформації самої фігури. Ускладнюють ситуацію коливання меча від вітрових навантажень ", - розповів Церковников.

Крім того, фундамент підтоплюється грунтовими водами. За даними реставраторів, в небезпечному сусідстві зі статуєю знаходиться станція з трьома резервуарами і напірними трубопроводами питної води, їх ємність по десять тисяч кубів у кожному. Все під напором. Резервуари і трубопроводи довоєнні, з тих пір їх не ремонтували, і вони пропускають воду.

Найбільше побоювань викликає крен скульптури. 277 мм складають критичний показник. Останній зафіксований крен скульптури - 222 мм: "Але" Батьківщину-матір "качає, показник повзе то туди, то сюди. Залежно від кліматичних і гідрогеологічних умов ситуація змінюється". Церковников погодився, що "Батьківщина-мати" "непередбачувана" і може впасти в будь-який момент.

У критичному стані перебувають і інші скульптури комплексу. Шістнадцятиметровий монумент Євгена Вучетича "З'єднання фронтів", за словами Церковнікова, вже частково зруйнований: "Верхня частина скульптури вже зруйнована, арматура стирчить. Критичний момент - п'ять - сім років, і все може розвалитися зовсім".

Скульптура "Батьківщина-мати" була занесена до Книги рекордів Гіннесса
як найбільша на момент створення скульптура-статуя в світі. Її висота - 52 метри, довжина руки - 20 і меча - 33 метри. Загальна висота скульптури - 85 метрів. Вага скульптури - 8 тисяч тонн, а меча - 14 тонн (для порівняння: статуя Свободи в Нью-Йорку у висоту 46 метрів; статуя Христа-Спасителя в Ріо-де-Жанейро - 38 метрів). На даний момент статуя займає 11-е місце в списку найвищих статуй світу, зазначає "Вікіпедія"

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1890 | Додав: adminA | Теги: Монумент Батьківщина-мати у Волгогр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]