09:27
Навальний порахував: витрати Голікової і Христенко на елітну нерухомість майже на 60 мільйонів перевершили їхні доходи

Прихильники російського опозиційного політика Олексія Навального запідозрили в корупційності двох високопоставлених чиновників російського уряду - Тетяну Голикову (голова Рахункової палати) і Віктора Христенко (голова колегії ЄЕК), які, як відомо, перебувають у шлюбі з 2002 року і ще довше - на службі у держави.

Вивчивши їхні декларації про доходи з 2005 року до 2013 року, активісти дійшли до висновку, що офіційно зароблених чиновниками грошей явно не вистачає на те, щоб покрити вартість нерухомості, яку Голікова і Христенко в цей час придбали і знімали.

Зокрема, з 2012 року Голікова вказує у своїй декларації об'єкти в підмосковному селищі Пестово, зазначають автори публікації. Це - земельну ділянку площею близько 20 тис кв. м і два житлових будинки (337 кв. м і 991 кв. м) - все знаходиться в оренді на ім'я Христенко. Ріелтори оцінюють вартість цього майна в 10-15 млн доларів. Що стосується оренди, то при середній річній ставці 1/20 вартості нерухомості виходить 500-750 тис доларів рік.

Тобто йдеться про щомісячні платежі на суму понад один млн рублів, вважають активісти. При тому що в 2013 році подружжя в цілому заробили близько 16 млн рублів. "Так що вже тут ми встановлюємо найважливіший факт: останні два роки подружжя Голікової-Христенко працює виключно на свій підмосковний будинок. Ні на що інше офіційного доходу просто не вистачає", - коментують сподвижники Навального.

При цьому дана нерухомість орендується подружжям у компанії ТОВ "Імтехносвервіс", яка записана на офшор "Йошоірро Холдінгз Лімітед" з Маршаллових островів, продовжують автори, припускаючи, що насправді Голікова і Христенко купили цей будинок, оформили його на офшор і "здають самі собі за символічну плату, щоб їм не задавали питання з приводу таких багатств".

Також у подружжя є таунхаус в Москві, він знаходиться в елітному селищі "Острів фантазій" в Крилатському. Нагадаємо, в 2010 році при Юрію Лужкова селищу світила незавидна доля розташованого неподалік менш елітного "Речника", де почалися зноси самобудів. Коментуючи ситуацію з "Островом", Лужков тоді заявив, що на цьому місці повинні були бути побудовані спортивні об'єкти, "а не будинки для тих непростих людей, які в них зараз живуть". Але Лужков незабаром покинув свою посаду мера Москви, і скандал був зам'ятий.

Як повідомляють опозиціонери, "острівний" таунхаус площею 218,6 кв. м. був куплений в 2007 році, коли Христенко трудився міністром промисловості та енергетики, а Голікова була тільки призначена міністром охорони здоров'я і соціального розвитку. За даними авторів публікації, будинок тоді коштував не менше 2 млн доларів, або 60 млн рублів.

Далі із суми вартості всього цього майна подружжя можна відняти суму офіційних доходів, отриманих ними до придбання майна. Таким чином, якщо з 60 млн рублів, за які був імовірно куплений будинок в "Острові фантазій", відняти дохід Христенко до покупки (3,5 млн рублів), а з 18 млн рублів передбачуваної суми річної оренди нерухомості в Пестово - дохід подружжя за 2013 (16,2 млн рублів), то залишається 58,3 мільйона рублів витрат, які не мають пояснення у вигляді легальних доходів, стверджують автори розслідування.

Активісти вважають, що для того, щоб таких підозрілих ситуацій не виникало, російська влада повинна ратифікувати 20-ту статтю Конвенції ООН проти корупції. Згідно з цією статтею, чиновник потрапляє під кримінальний розгляд, якщо вартість його активів нез'ясовно перевищує офіційні доходи. Росія в "нульові" частково ратифікувала конвенцію, виключивши, однак, 20-ту статтю.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість політиків | Переглядів: 1464 | Додав: abel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]