02:36
Неореалізм в сучасній нерухомості та тенденції його розвитку

Неореалізм, кажуть прихильники цього напрямку, - це повага до історично сформованого оточення, до традиційних форм, які ще можуть знайти застосування в сучасній архітектурі, це бажання повернути цінність стіні будівлі, це облік психології тих, хто повинен жити в будинку, і це боротьба з формалізмом, в який впадають деякі раціоналісти.

Молоді архітектори, виступаючі із закликами до неореалізму, пов'язують цей напрямок з творчістю групи італійських архітекторів - Ф. Альбіні, І. Гарріс Делла, групи ББПР та ін. Одночасно вони вважають себе однодумцями Л. Кана, П. Рудольфа і в першу чергу Алвара Аалто.

Житловий будинок на вулиці Меридіана в Барселоні, побудований в 1960- 1964 рр. найбільш активними представниками нового реалізму К. М. Марторель, О. Боігас, Д. Маккей, характерний для цього напрямку так само, як проект театру для Мадрида архітектора Д. Фульяондо.

Те, чого вдалося досягти окремим передовим архітекторам Іспанії у важких умовах боротьби з офіційним консерватизмом, недостатньо, щоб вважати, що перехід від еклектики до сучасної архітектури завершився.

Поєднання традиційної симетричної схеми планування і "сучасного" декору фасадів характеризує композицію будівель Банку народного господарства (1928-1931), командування військово-морського флоту (1934-1938) та інших великих адміністративних будівель Варшави, побудованих архітектором Р. Сверчінскім.

Одним з перших прикладів органічного новаторського вирішення функціональних завдань в будівництві громадських споруд став комплекс Академії фізкультури у Варшаві зі стадіоном і великими спортивними залами (архітектор Е. Норверт, кінець 20-х років).

Тенденції функціоналізму знайшли вдале застосування в будівництві громадських будівель масового типу - шкіл, дитячих садків, кінотеатрів. Серед споруд цього напрямку можуть бути відзначені побудовані в 1930-х роках шкільні будівлі на вулиці Краєвського у Варшаві (арх. Р. Гут) та у м Крулевска Хута.

У 30-х роках, після закінчення економічної кризи і відновлення цементної і сталеливарної промисловості, у Польщі склалися необхідні передумови для більш широкого застосування досягнень будівельної техніки.

Уже в 1933 р архітектор М. Вейнфельд побудував у Варшаві першу у Польщі висотну будівлю з металевим каркасом - будинок страхового товариства "Пруденціаль" (пізніше реконструйований в готель "Варшава"). Фасади його, облицьовані світлим каменем, оформлені єдиним і виразним мотивом вертикальних лопаток.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1766 | Додав: abel | Теги: Неореалізм | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]