19:46
Олімпійський Сочі в західній пресі: монструозні хмарочоси і трупи дельфінів

Гігантський будмайданчик олімпійських об'єктів простягається від берегів Чорного моря до засніжених вершин Кавказу на горизонті, але наслідки того, що містом Сочі заволоділи гроші, - воістину жахливі, пише на сторінках американського журналу Foreign Policy журналістка Анна Нємцова.

"Допоможіть! SOS! Тут людей замуровують заживо", - написано на червоному транспаранті на даху багатоквартирного будинку на вулиці Акацій. "Кілька місяців цей квартал із занепалими будинками намагається чинити опір приливній хвилі будівництва та цинічних погроз офіційних осіб. Якщо ви гадали, чому під час візиту російського президента до Німеччини якась жінка з голими грудьми, викрикуючи непристойні слова, не полінувалася підбігти до російського президента і поставити перед ним питання про порушення прав людини, то вам достатньо приїхати в Сочі. Тут ви знайдете багато людей, у яких є резони, щоб накричати на Путіна ", - йдеться в статті, яку цитує InoPressa.ru.

У чому ж справа? Бетонна стіна затулить вид з вулиці Акацій на гори і "взагалі на інший світ", - пише автор. Брудна вода з будови затоплює цокольні поверхи житлових будинків, псує меблі та підлогу. По стінах підіймається цвіль, пахне гнилим сміттям. "У минулому місяці мерія Сочі подала до суду на мешканців вулиці Акацій, які не бажають знести свої сараї, кухні та насоси для води, що опинилися в місці, де будується нове федеральне шосе", - йдеться в статті.

Влада переселяє більше 2 тисяч сімей, які жили на місці олімпійських об'єктів. Багато хто не отримали жодної компенсації і продовжують марно чекати нових квартир від держави. Людям, чиє життя олімпійське будівництво перевернуло з ніг на голову, не дали жодних альтернатив.

"Ми застрягли в гетто"

Видання також повідомляє: "На вулиці Тернова в Черешні, що неподалік, будівництво ліній електропередачі, пов'язане з Олімпіадою, спровокувало зсуви, які завдали сильної шкоди будинкам: стіни впали, у фундаментах тріщини. Ніхто навіть не вибачився. Очікувалося, що люди змиряться з таким поводженням і навіть не пискнуть ".

А ось що каже мешканка Сочі Надія Куровська: "Ми застрягли в гетто між двома шосе і залізницею, без води, без свіжого повітря, без єдиного клаптика землі, де б могли грати наші діти. А потім, на довершення всього, вони подають до суду на нас, найбідніших з бідних ". Онук Куровської випадково провалився до плечей в рідкий бетон. Його врятували сусіди, але чобітки так і залишилися в бетоні.

Замість тропічного парку - навалені до неба бетонні блоки

Що ж відбувається з Сочі, єдиним в Росії тропічним курортом? "Місто задихається через дорожні пробки, пил та будівництво", - пише Нємцова. Замість пишних садів біля моря - "монструозні, наполовину побудовані хмарочоси". На пляжі "замість тропічного парку - навалені до неба бетонні блоки". "Гроші заволоділи Сочі. З нашого міста вибили всю красу і любов", - каже екскурсовод Галя.

Всупереч протестам екологів, йде будівництво в Імеретинській долині, де жили більше 200 видів перелітних птахів, у тому числі лебеді, лелеки і пелікани. Молоді активісти з Сочі вже зафіксували наслідки будівництва для екології: трупи дельфінів, вмираючих форелей, лебедів, які воліють море озерам.

"Але ці викриття залишаються непочутими, оскільки в Сочі багато хто (переважно чиновники і фірми) наживаються на олімпійському статусі", - йдеться в статті. Влада стверджує, що лише 6,6 млрд з 30 млрд доларів йдуть на самі олімпійські об'єкти, решта суми повинна допомогти місту в цілому. Автор відповідає: вірно, побудовані нові багатоквартирні будинки, торгові центри, магазини - куди не глянь. Але багато хто вважає, що до половини суми іде в кишені корумпованих чиновників і бізнесменів.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1960 | Додав: adminA | Теги: Олімпійський Сочі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]