12:24
Основні характеристики і види геотекстилю

Практично щодня з'являються нові технології і матеріали, які роблять ще простіше виконання тих чи інших життєвих завдань. Приміром, геотекстиль, про який ще зовсім недавно нічого не було відомо, сьогодні є незамінним матеріалом при будівництві доріг в країнах Європи. Крім цього, він також з успіхом використовується в багатьох інших галузях промисловості: житловому, гідротехнічному будівництві, меблевій промисловості, сільському господарства і навіть медицині.

Виробництво геотекстилю

Геотекстилем називають особливе неткане або ткане полотно, виготовлене з синтетичних штучних волокон: поліпропілену з додаванням поліефіру або без нього. Також можливе включення до складу волокна інших добавок для надання йому специфічних властивостей. Для поліпшення експлуатаційних характеристик у геотекстиль додають бавовняні або напіввовняні нитки. Завдяки цьому він має стійкість до відштовхування вологи і хімічних сполук, довговічністю, стійкістю до атмосферних впливів, дії кислот і комах, проростанню коренів рослин.

Види геотекстилю

Весь геотекстиль, який застосовують сьогодні в промисловості і сферах народного господарства, ділять на два основних види: тканий і нетканий. При цьому його тип обумовлений виключно технологією виробництва.

Тканий текстиль за своєю структурою схожий на звичайну мішкову тканину, що складається з сплетення подовжніх і поперечних ниток, які утворюють найтонше полотно. Він використовується в тих сферах, де велику роль відіграє міцність матеріалу, здатний покращувати конструкцію особливо м'яких ґрунтів і обмежувати деформацію зрушень при наявних слабких умовах ґрунту.

Нетканий геотекстиль виробляється в основному за технологією голкопробивання, термічних скраплених розрізнених волокон або ж по штапельній техніці. При такому вигляді виготовлення волокна розташовані хаотично без будь-якої послідовності. Цей вид відрізняється від тканого більшою схильністю до деформації. Зважаючи на особливе розташування волокон він легко розтягується і скручується. Основними областями його застосування виступає будівництво доріг, прокладення бруківки та покрівель на житлових будинках.

Сучасний геотекстиль відноситься до числа найбільш затребуваних матеріалів, що зумовлено його унікальними властивостями і найширшими областями використання.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1508 | Додав: abel | Теги: нетканий геотекстиль, види геотекстилю, Виробництво геотекстилю, тканий текстиль, геотекстиль | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]