03:11
Параметри якості гранітного щебеню і його вартість

Перший і один з найважливіших параметрів, за яким оцінюють якість щебеню - радіоактивність. Продукція високого рівня обов'язково буде мати сертифікати санітарно-епідеміологічних закладів про проходження відповідних досліджень. Це буде гарантією того, що радіоактивні випромінювання не перевищують допустимі норми (370 Бк/кг).

Вартість гранітного щебеню безпосередньо залежить від того, чи відповідає зерновий склад фракцій вимогам ДСТУ, і з якого випливає, що, наприклад, для щебеню фракції 20-40 мм процентний вміст зерен менше 20 мм не повинен перевищувати 10%. Відповідність даним умовам перевіряється за допомогою розсіву.

За формою зерен гранітний щебінь класифікується на "кубовидний", "покращений" і "звичайний". Ці види відрізняються також рівнем вмісту зерен у формі пластин і голок. Чим вище наявність таких зерен, тим нижче рівень якості щебеню. Це обумовлюється тим, що велика кількість пластинок або голок збільшують також кількість порожнеч між зернами і перешкоджають однорідності суміші. Через це знижується економічність будівництва, адже кількість необхідного сполучного матеріалу значно зростає. До того ж, на відміну від щебеню кубовидної форми, голчасті й пластинчасті зерня мають низьку міцність. Отже, економія на вартості гранітного щебеню за рахунок його структурного складу призведе до фінансових складнощів в подальшому.

Показники міцності гранітного щебеню залежать від міцності вихідного матеріалу - гірської породи в процесі стиснення, дроблення, а також від зносу устаткування при обробці даної гірської породи. Відповідно до цих показників, можна отримати уявлення про опірності даного щебеню в процесі експлуатації - при тиску на нього автотранспортних засобів, малих архітектурних форм, дорожніх конструкцій, а також обладнання в процесі будівництва (дорожні катки для укладання та ущільнення). Таким чином гранітний щебінь поділяється на кілька груп: високої міцності (М1200-1400) міцний (М800-1200) середньої міцності (М600-800) слабкий за міцністю (М300-600) дуже слабкий за міцністю щебінь (М200).

Також в процесі виготовлення гранітного щебеню, в його складі кількість пилоподібних частинок і частинок глини має бути приведена до норми. Грудки глини, починаючи від 1,25 мм до розміру найбільшого показника фракції в залежності від виду фракції щебеню. Процентний вміст цих зайвих частинок однаково для всіх видів гранітного щебеню і, відповідно до вимог, не повинен перевищувати 0,25% від загальної маси.

Ще один параметр, який перевіряється щодо вартості гранітного щебеню, - це морозостійкість. Її рівень перевіряється кількістю заморожування і відтавання. Залежно від морозостійкості існують різні марки гранітного щебеню. Також необхідно враховувати, що колір щебеню показує рівень його зчеплення з об'єднуючим бітумним матеріалом.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1417 | Додав: abel | Теги: вартість гранітного щебеню, вартість щебеню, Параметри гранітного щебеню, фракції щебеню, гранітний щебень, вибір щебеню, вибір гранітного щебеню | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]