19:31
Переваги та недоліки світлодіодних ламп освітлення

З тих пір, як звичайну свічку замінила перша електрична лампочка, йде безперервний процес удосконалення освітлювальних приладів. Людство бажає отримати все більш економічні джерела світла з найменш шкідливими для здоров'я якостями. Дизайн - вже вторинна вимога.

На тлі позначених вимог привертає новинка в розробці технологій освітлення - світлодіодні лампи. Їх відрізняє принципово новий принцип роботи, джерелом світла є кристал напівпровідника. На початку розвитку напівпровідникових діодів, світіння було слабким, світлодіоди використовувалися в якості індикаторів на панелях управління, підсвічування різного виду табло. Розвиток технології дав можливість посилити потужність світлодіодів настільки, що вони стали конкурувати з традиційними джерелами штучного освітлення, лампами розжарювання і люмінесцентними лампами.

Перевагою світлодіодних ламп є висока ефективність перетворення електроенергії у світло. У порівнянні з лампами розжарювання вони в десять разів менше споживають електроенергії, і в 3-5 разів менше, ніж люмінесцентні, так звані енергозберігаючі лампи. Враховуючи фактор постійного підвищення вартості електроенергії, ця перевага послужило основним поштовхом в стрімкому розвитку сфери застосування світлодіодних ламп.

Наступна перевага світлодіодних ламп виражається в практично нескінченному терміні їхньої служби. Вони можуть використовуватися близько 11 років, це більше, ніж експлуатація приміщень без ремонту, під час якого відбувається заміна ламп з урахуванням сучасних вимог до дизайну.

Світлодіодні лампи не вимагають особливих умов утилізації, як популярні енергозберігаючі лампи, оскільки не містять ртуті та інших шкідливих металів, у них немає скляної колби. Вони мало схильні до негативних впливів вібрації та стійкі до механічних впливів завдяки корпусу з алюмінію і небиткого пластика.

Використання світлодіодних ламп підвищує пожежну безпеку приміщень, так як, будучи низьковольтним приладом, світлодіод майже не нагрівається, не є джерелом шкідливих УФ та ІЧ променів. Їх використовують в прихованих корпусах підвісних і натяжних стель для верхнього освітлення житлових кімнат.

При таких істотних позитивних сторонах, світлодіодні лампи мають серйозні недоліки з точки зору споживача. Головний з них - висока вартість світлодіодів. Тільки працюючи понад 5 років без заміни, світильник зі світлодіодними лампами окупить витрати на своє придбання.

Відтінок одержуваного світла для багатьох споживачів здається неприємним, він відрізняється від звичного кольору природного освітлення.

Мініатюрність світлодіода не завжди є позитивною стороною даного джерела світла. Точковість освітлення не забезпечує розсіяного кругового світла навколо приладу, що скорочує сферу його застосування. Маючи одне джерело, наприклад, в настільній лампі, можна мати прекрасну освітленість поверхні столу, і напівтемне приміщення навколо. Цей фактор вимагає групувати в одному виробі декілька світлодіодів, щоб отримати об'ємність світла.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1656 | Додав: abel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]