15:55
Після скарги Путіну Вексельберг пообіцяв відновити паркову зону "Архангельського"
Після розмови з Володимиром Путіним мільярдер Віктор Вексельберг, чиї структури звинуватили в незаконній забудові музею-садиби "Архангельське", пообіцяв відновити паркову зону історичного парку, запевнивши, що це для нього - "моральне зобов'язання". При цьому на зустрічі було також вирішено заморозити будівництво Будинку прийомів Міноборони, який повинен був з'явитися в "Архангельському".

Як розповідає "Газета.ru", в суботу відбулася зустріч захисників культурної спадщини з міністром культури Володимиром Мединським, представниками Міноборони, керівництвом самого музею-садиби та головою групи компаній "Ренова" Віктором Вексельбергом - структурі мільярдера належить частина земель природного комплексу.

Зустріч проходила за зачиненими дверима - про попередні домовленості учасники переговорів повідомили пресі лише після їх закінчення. Вийшовши в хол будівлі Мінкульту, глава відомства Володимир Мединський розповів, що на нараді обговорювалися два питання: перше - про плани будівництва на території садиби Будинку прийомів Міноборони, другий - про проблеми з позначенням меж охоронних зон пам'ятки.

За словами Мединського, щодо Будинку прийомів військового відомства учасники наради досягли повного взаєморозуміння. "Будівництво буде заморожено", - заявив міністр. Що робити з недобудом, чиновники вирішать протягом місяця, пообіцяв Мединський. І запевнив: "Це буде рішення, яке влаштує і громадськість, і працівників музею. Можливо, ми винесемо для музею користь".

"З приводу охоронних зон ми домовилися по двох принципово важливих моментах. Перше: ми беремо двомісячну паузу, щоб остаточно затвердити межі охоронних зон. Друге: компанія" Ренова "виступила з ініціативою протягом місяця підписати протокол про розчищення за позабюджетний рахунок територій парку садиби" Архангельське ". Зараз парк знаходиться, м'яко кажучи, в не дуже хорошому стані", - заявив Мединський.

Віктор Вексельберг у свою чергу дав зрозуміти, що незабаром може бути відновлена ​​вся паркова зона "Архангельського". "Потрібно відновити паркову зону. Є історично збережені схеми. Потрібно створити умови, щоб там не було звалища, щоб у літній період там не було нерегульованої парковки, щоб був нормальний парк. Ми хочемо це відновити, щоб це було доповненням до того музею, який працює на іншій стороні дороги ", - заявив Вексельберг. За його словами, відновлення парку для "Ренови" - "соціальна відповідальність та моральне зобов'язання": "Для мене самого це дуже важливо. Я там їжджу щодня, у мене серце кров'ю обливається: звалище, бруд ... Ми такі ж громадяни країни , як і всі, і нам прикро, що часто в наших планах бачать виключно комерційний інтерес ".

Путін поговорив

Нагадаємо, нараді у Мінкульті передувала заява одного з керівників Всеросійського товариства охорони пам'яток історії та культури Євгена Сосєдова. На території "Архангельського", повідомив Сосєдов, структурами Вексельберга вирубується ліс і ведеться незаконне будівництво.

Він розповів про це Володимиру Путіну на церемонії вручення премій молодим діячам культури, що пройшла 25 березня. Ще фахівець з дослідження музею-садиби розповів, що в даний час продовжуються інтриги на користь десятикратного скорочення охоронних зон. "І чомусь цим займається один з найбагатших людей Росії. Я можу озвучити прізвище - Віктор Вексельберг", - заявив Сосєдов.

Глава держави пообіцяв обговорити з бізнесменом сформовану ситуацію: "Я не знаю юридичної сторони цієї справи, в деталях у всякому разі. Але Вексельберг людина цілком розумна, відповідальна; я з ним поговорю - подивимося, яка ситуація, щоб допомогти зберегти в первозданному вигляді, як це вважають фахівці ", - сказав президент.

Два дні потому Вексельберг назвав інформацію, яка дійшла до Путіна, недостовірною. Бізнесмен спростував твердження Сосєдова про те, що він виступає за скорочення охоронних зон садибного комплексу і намагається добитися забудови "Архангельського". "Інформація, донесена молодою людиною, не пам'ятаю його прізвище, абсолютно не відповідає дійсності", - сказав Вексельберг журналістам у середу. Вексельберг додав, що розмова з Володимиром Путіним про долю "Архангельського" відбулася, і висловив сподівання, що на нараді в Міністерстві культури в суботу всі проблеми будуть вирішені.

Скандально відомий проект скорочення зон охорони "Архангельського" в серпні 2012 року схвалили експерти Мінкультури Росії, зазначає "Газета.ru".

У разі його реалізації "Архангельське" може втратити 90% своєї охоронної зони: проектом передбачено скорочення території пам'ятки з 657 до 67 гектарів. З території ансамблю пропонується виключити гаї пейзажного парку, що оточують театр Гонзага, Лохін острів з історичною зарічнію панорамою, господарську частину садиби (місце фарфорового і кришталевого заводів з "будиночком біля Верхнього ставу"), каскад садибних ставків, а також інші невід'ємні частини садиби, в тому числі частина території всередині музейного огорожі, закріплена за військовим санаторієм.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1722 | Додав: adminA | Теги: паркова зона Архангельського | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]