21:17
Податок на нерухомість громадян РФ не сподобався юристам Кремля - може викликати напругу в суспільстві
Державно-правове управління президента Російської Федерації (ДПУ) не погодилося з частиною базових норм урядового законопроекту про введення нового "ринкового" податку на нерухомість громадян. Юристи Кремля вважають, що в запропонованому вигляді проект помітно збільшує податкове навантаження на фізичних осіб, що може спричинити зростання соціальної напруженості, пише російська преса, зокрема " Комерсант". Як зазначає газета, претензії ДПУ на тлі відсутності працездатного кадастру нерухомості можуть відсунути введення нового податку на невизначений термін.
У листі, адресованому першому заступнику голови апарату Білого дому Максиму Акімову, начальник ДПУ Лариса Бричева зазначає, що в травні цього року президентські юристи двічі відсилали уряду свої зауваження до законопроекту, але вони так і не були враховані. У червні ці зауваження були підтримані президентом і відповідно до його доручення знову доведені до апарату уряду - і також проігноровані.

"Повторно звертаємо увагу на необхідність вирішення відповідно до доручення президента РФ наступних ключових проблем", - наполягає у своєму листі начальник ДПУ.

Адміністрація вважає, що пільговикам (додавши до їх лав військовослужбовців) слід надати не вирахування, а повне звільнення від податку. Для всіх інших власників "необґрунтоване" вирахування в 20 квадратних метрів повине бути збільшене "виходячи з існуючих нормативів загальної площі житлового приміщення, необхідного для проживання однієї людини", - вважає ДПУ. При цьому воно визнає, що такого єдиного нормативу в законодавстві РФ немає.

Незважаючи на це, знайти спосіб зменшити навантаження по новому податку необхідно, наполягає Лариса Бричева, - оскільки в запропонованому вигляді новація призведе до збільшення фінансового навантаження на власників житла. Новація "не повинна спричинити за собою зростання соціальної напруженості", - нагадує Білому дому ДПУ.

Звертає увагу ДПУ і на фактична неготовність влади до обчислення податку на нерухомість. Нагадаємо, за даними податківців, в даний час невідомо, хто володіє приблизно 40% нерухомості в країні. 1 жовтня сам Володимир Путін на засіданні Держради РФ заявив, що, хоча на кадастр в 2006 - 2012 роки з бюджету було витрачено 42 мільярди рублів, він так і "не доведений до розуму".

Нагадаємо, згідно з поточною версією законопроекту, який Мінфін РФ цього літа вніс в уряд, передбачається, що новий податок буде вводитися місцевою владою в 2014-2018 роках і стане стягуватися не з інвентаризаційної, як зараз, а з кадастрової, тобто близької до ринкової ціни житла. Усім власникам обіцяна невелика знижка - неоподатковуваний податком вирахування в 20 квадратних метрів на кожну квартиру або будинок. Для пільгових категорій громадян (ветерани, інваліди, пенсіонери та інші) вирахування буде трохи більшим - 30 квадратних метрів для житла і додатково ще 1 тисяча квадратних метрів площі земельної ділянки.

Ставка податку на житлові приміщення вартістю менше 300 мільйонів рублів складе 0,1% від кадастрової вартості об'єкта (максимально наближена до ринкової), на інші будівлі - 0,5%. Для нерухомості дорожче 300 мільйонів ставка буде варіюватися від 0,5 до 1% , при цьому точне значення визначать місцеві влади. За розрахунками Федеральної податкової служби (ФПС) , без урахування можливих послаблень з податку з боку місцевої влади навантаження на громадян може зрости майже втричі - з нинішніх 686 рублів річного податку до 1,9 тисячі рублів.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1570 | Додав: admin | Теги: кремль, податок на нерухомість громадян рф | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]