21:21
"Прокляття білих слонів" наздогнало сочинську Олімпіаду до її початку - і ляже на плечі звичайних росіян


Олімпійські будівництва в Сочі будуть виконані в строк, але з виданих на Олімпіаду 220 мільярдів рублів кредитів повернути вдасться менше чверті, визнали в Зовнішекономбанку. Повернути гроші без допомоги бюджету держави не вийде, підтверджують інвестори, яким дісталися "білі слони" Олімпіади.
Вісім з 19 олімпійських проектів, що отримали фінансування ЗЕБа, визнані розрахунково збитковими, повідомив в інтерв'ю «Газеті.Ru» голова правління банку розвитку Володимир Дмитрієв.
На олімпійські проекти ВЕБ вже виділив 110 мільярдів рублів, до кінця року сума зросте вдвічі, до 220 мільярдів рублів. При цьому на потенційно неокупні вісім проектів до 2014 року буде видано кредитів на суму 170 мільярдів рублів, сказав голова правління ЗЕБа.
Туманні терміни окупності олімпійських проектів давно турбують держкорпорацію. Через ризик безповоротності кредитів ВЕБ на час навіть заморозив фінансування деяких з них. Але, так як недолік грошей поставив під питання здачу об'єктів в строк, фінансування довелося відновити.
"З цілої низки проектів бюджетів зросли в два, а то і більше разів, причому при збереженні тієї кількості об'єктів, які генерують дохід і забезпечують зворотність кредиту", - пояснив свою стурбованість Дмитрієв.
"На Олімпіаді є два розстрільних об'єкта - це трамплін і санно-бобслейна траса", - раніше зізнався журналу Forbes чиновник Мінрегіону. Проблема в тому, що для них вибрали невідповідне місце. Проте в уряді зазначили, що основне подорожчання - це дорога обробка, яку "Олімпбуд" схвалив, не знаючи про збільшення кошторису.
Інвестори сподіваються, що все врятує держава
Найбільші одержувачі кредитів ЗЕБа на олімпійське будівництво - структури Олега Дерипаски, "Інтеррос" Володимира Потаніна, "Газпром" і "Червона поляна" Ощадбанку.
Інвестиції в будівництво курорту "Роза Хутір" складають близько 69 мільярдів рублів, з яких 55,7 мільярда рублів - позикові кошти ЗЕБа, повідомив «Газеті.Ru» представник "Інтерроса".
Реконструкція сочинського аеропорту, будівництво Олімпійського села і зведення Імеретинського порту - перерахували у прес-службі "Базового елемента" об'єкти свого олімпійського будівництва. Загальний обсяг кредитних коштів держкорпорації по перерахованих об'єктах, згідно з даними ЗМІ, - близько 29,4 мільярда рублів.
Обсяги фінансування спортивно-туристичного комплексу "Гірська карусель", який будує підконтрольне Сбербанку ВАТ "Червона Поляна", у держбанку розкривати не стали. За інформацією ж з відкритих джерел, кредит ЗЕБа склав 14,6 мільярда рублів.
Ще один великий одержувач кредитних грошей ЗЕБа - "Газпром", який побудував і запустив Адлерську ТЕС. Відомий обсяг залученого від держкорпорації фінансування - 19,45 мільярда рублів. "Ітера Спортстрой", "Топ-проджект" (входить до групи "Ренова") і "ІнтерРАО" також називалися в числі "олімпійських" позичальників ЗЕБа.

З опитаних "Газетой.Ru" інвесторів абсолютну впевненість у поверненні коштів ЗЕБа висловив лише представник "Газпрому". У прес-службі "Роза Хутір" повідомили, що розраховують на податкові пільги. "В іншому випадку курорт не буде операційно самодостатнім", - визнав представник компанії.
Практично всі проекти з будівництва олімпійських об'єктів можуть не окупиться, якщо держава не прийме відповідних заходів, згоден заступник генерального директора "Базового елемента" Андрій Елінсон.
"Всі інвестори олімпійських об'єктів розуміли, що виконують важливу державну задачу", - говорить він, додаючи, що благодійністю проте ніхто займатися не готовий.
Наприкінці травня міністр фінансів Антон Силуанов констатував можливе зростання бюджетного дефіциту в 2014 році до 0,6% ВВП і необхідне скорочення плану по доходах на 664 мільярда рублів. Повернення коштів за держгарантії "Олімпстроя" в бюджеті не заплановано.
Олімпійське прокляття білих слонів
Схоже, Росія може в недалекому майбутньому поповнити список господарів Олімпіади, які налаштували дорогі, неокупні і мало кому потрібні спортивні об'єкти. Відомими жертвами так званого прокляття білих слонів раніше стали Афіни і Пекін. У столиці Греції з 24 чудових будівель, зведених до Ігор-2004, марно простоює 21. У Пекіні після Олімпіади-2008 склалася не менш сумна ситуація, яку охрестили "порнографією руїн".
Нагадаємо, що походження виразу пов'язано з наявною в Сіаму традицією, за якою король дарував неугодним йому особам білого слона. Білі слони шанувалися як священні тварини і не повинні були працювати, але вартість утримання слона розоряла одержувача такого подарунка.
Отримали за "слонів" і вдало їх уникли
У лютому 2013, рівно за рік до Олімпіади, Володимир Путін ретельно оглянув об'єкти гірського кластера і влаштував розбір польотів з проблеми перевищення кошторисів і затримки термінів будівництва. Особливо дісталося від президента бізнесменові Ахмеду Білалову, який позбувся посади голови ради директорів "Курортів Північного Кавказу" і віце-президенту Олімпійського комітету Росії, який також став фігурантом кримінальної справи про зловживання повноваженнями
Чиновник одного з міністерств поділився з Forbes, як розігрувався складний і дорогий тендер - комунікації в Імеретинській долині. "Лот запропонували Ротенбергу (Аркадій Ротенберг - російський мільярдер і давній знайомий Володимира Путіна - Прим. Ред.), Він прочитав і сказав:" Я що, дурень? У мене і так вистачає проблем ".

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1627 | Додав: adminA | Теги: Олімпійські будівництва в Сочі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]