20:26
Путін розповів, як використати історичний шанс щодо кардинального вирішення земельного питання в Росії


Президент Володимир Путін напередодні зустрівся з членами президії Держради в Кремлі і говорив з ними про землю, вірніше, про те, як правильно її ділити, пише "Комерсант". Глава держави розповів про історичний шанс вирішення земельного та житлового питання в Росії. Крім президента висловитися з цього важливого питання вдалося мало кому, відзначає видання.

"По суті, - зізнався Путін, - в нашій країні ніколи не було приватної власності на землю, якщо тільки самий коротенький період часу, та й то в досить обмеженому вигляді ... Люди пишуть, що неможливо знайти інформацію про вільні землі, що вони знаходяться в положенні безправних прохачів, що за їх запитами і потребами ніхто не зважає і що треба помучитися від трьох і більше років, перш ніж отримати ділянку. Внаслідок земля залишається нереалізованою і не працює на повну силу. Свавілля та корумпованість чиновників гасять, гальмують повноцінний розвиток земельних відносин у Росії. І, як наслідок, сповільнюється просування країни в цілому ".

За словами Путіна, зараз є історичний шанс кардинальним чином вирішити земельне та житлове питання в Росії.

Перше, на його думку, що потрібно зробити - розмежувати власність на землю. "У відношенні неефективно використовуваних ділянок землі потрібно вживати заходів і вимагати виразного обгрунтування потреби в землі від відомств і організацій, у розташуванні яких знаходяться мільйони гектарів, - заявив він. - Якщо земля не працює, давайте будемо передавати її іншим власникам, у тому числі муніципалітетам , вони ближчі до людей і цілком здатні вирішити, де будинок побудувати, де картоплю посадити або якось по-іншому використовувати землю з користю для людей і для країни ".

Друге питання - це категорійність земель. "Має бути чітке розуміння того, де і що можна будувати, які є обмеження по використанню тієї чи іншої ділянки, потрібно передбачити інститути, які забезпечать захист особливо цінних і заповідних земель, а також сільгоспугідь", - заявив Путін.

Сказав він і про створення єдиного інформаційного ресурсу про земельні ділянки: "Зараз ця інформація закрита для людей, на жаль. Керівники відомств, співробітники різних органів влади і всякі прилиплі до них посередницькі структури фактично монополізували цю інформацію, а без неї громадянам практично неможливо взяти у власність навіть закинуту ділянку землі. А закритість і непрозорість - головна причина корупції, яка буквально пронизує весь земельний ринок ... А що тут секретного-то? А якщо є якийсь секрет, він повинен бути обгрунтованим. Я знаю багато так званих секретних ділянок, які роками стоять, на них нічого не відбувається ... Готовий вислухати додаткові пропозиції по організації єдиного банку землі і відкритого доступу до нього ".

Було сказано і про те, що треба "якнайшвидше переходити до проведення відкритих торгів за заявами громадян та юридичних осіб", а також президент попросив всіх виступаючих "приділити питанню комплексного освоєння землі, земельних ділянок особливу увагу ... У тому числі поговоримо і про досвід Фонду сприяння розвитку житлового будівництва ".

Як зазначає газета, крім Путіна на нараді встиг виступити губернатор Підмосков'я Сергій Шойгу. Він сказав і про скасування категорійності землі, яку фактично запропонував президент, і про те, що йому доводиться переробляти генплан розвитку області. Крім того, він заявив, що треба вибудувати чіткий і зрозумілий механізм взаємодії з Міністерством оборони, яке має в своєму розпорядженні великі земельні ресурси в області. Також отримали слово губернатор Оренбурзької області Юрій Берг і міністр економічного розвитку Андрій Бєлоусов.

Далі, розповідає "Коммерсант", раптом сталося щось безпрецедентне. Володимир Путін заявив, що виступати більше не треба (тобто з записаних з доповідями сімох учасників засідання виступили троє, а слухати пропозиції решти присутніх він більше не хоче), що нараду закінчено і що всім роздали перелік доручень з цього питання, а якщо хтось хоче щось додати, то нехай передає свої пропозиції до адміністрації президента.

Нагадаємо, влітку прем'єр Дмитро Медведєв закликав країну готуватися до приватизації землі. Але експерти відзначили, що це проблематично, тому що більша частина земельних ділянок, які пообіцяв роздати Медведєв, не має меж.

Шойгу пропонує якнайшвидше ввести заборону на ділянки землі без відомостей про межі.

Губернатор Московської області Сергій Шойгу пропонує перенести на 1 січня 2013 введення заборони на розпорядження земельними ділянками, щодо яких відсутні відомості про точні межі, з січня 2018 року.

"Хотілося б запропонувати наступне. Введення з 1 січня заборони на розпорядження земельними ділянками, щодо яких відсутні відомості про точні межі, з 1 січня 2018 року. Ми пропонуємо ввести цю норму з 1 січня 2013 року. Одночасно з введенням законодавчо встановлених обов'язків громадян і юридичних осіб на встановлення меж земельних ділянок, у тому числі із залученням коштів бюджету ", - сказав Шойгу на засіданні президії Держради.

За словами Шойгу, прискорене запровадження цих норм дозволить навести порядок у земельних відносинах. "Ми подивилися, що у нас твориться уздовж кільцевої дороги - на 8000 гектарах не можемо знайти власника", - пояснив губернатор. Його слова наводить РІА "Новости".

"Вони за три місяці не встигнуть нічого зробити. А із залученням бюджету - але в бюджеті не закладено", - заявив у відповідь на цю пропозицію Путін.

Шойгу сказав, що необхідно прискорити введення цієї норми, яка може бути введена, якщо не можна встигнути з 2013 року, то з січня 2014 року.

"Я згоден. Пропонуєте посунути цей термін вліво?" - Поцікавився Путін. За словами Шойгу, це можна було б зробити в більш короткі терміни.

Шойгу також звернув увагу на існування для Московської області серйозної проблеми переводу земельних ділянок сільгосппризначення під ІЖС (індивідуальне житлове будівництво). "Ми запропонували досить серйозно збільшити вартість такого переводу, тому що все це сьогодні відбувається, але за не зовсім зрозумілим або незрозумілими схемами", - сказав Шойгу.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1826 | Додав: adminA | Теги: земельного питання в Росії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]