20:01
Ремонт власноруч: заміна скла

Власники дерев'яних вікон, а також інших конструкцій зі склом, не раз стикалися з проблемою заміни скла своїми руками. Насправді, заміна скла своїми руками, робота не проблематична і вимагає лише бажання і мінімальних навичок.

Найважчим у заміні скла, є нарізка і вирівнювання скла. Якщо ви ніколи не робили це своїми руками, то різати скло, ми вам не радимо. Краще, в даному випадку придбавати скло за розміром, або скористатися послугами скляра. Однак, якщо ви впевнені у своїх здібностях, то ця стаття для вас.

При виборі скла для заміни, подивіться, для початку, яке скло було встановлено на цьому місці. Найчастіше використовують скло товщиною близько 4 мм, а у великих вікнах - товщиною до 10 мм. Якщо місце, куди ви зібралися вставляти скло, відноситься до ударонебезпечних, то ви можете придбати посилене скло. Для прикладу, в даний час поширене загартоване і багатошарове скло. Гартоване скло в кілька разів міцніше за звичайне скло. При розбиванні такого скла, воно безпечне, так як розлітається на багато дрібних і безпечних шматочків.

Багатошарове ж скло, складаються з декількох (від 2 і більше) звичайних, з'єднаних між собою спеціальним полімерним матеріалом. Чим хороше таке скло? Воно також безпечне при розбиванні, так як частина розбитого скла залишається на полімері. Мало того, таке скло (залежно від шарів і товщини) може послужити хорошим захистом від непроханих гостей.

Тепер переходимо безпосередньо до проведення робіт по заміні скла своїми руками.

Для початку, знімаємо віконну раму з розбитим склом, і укладаємо її внутрішньою стороною до себе, на спеціально підготовлене місце. Бажано, щоб це місце було м'яким і пружним (наприклад - стіл, накритий м'якою тканиною).

Ножем або іншим аналогічним предметом зніміть стару замазку зі штапиків віконної рами. Після цього, використовуючи підручний інструмент, витягніть штапики з місць кріплення. Убезпечивши руки рукавичками з товстого матеріалу, акуратно видаліть залишки скла з рами.

Візьміть киянку і стамеску. Легкими ударами по стамесці видаліть поклади замазки, що залишилися, у віконних палітурках. Ретельно очистіть стамескою або шпателем фальци віконної рами, після чого маленькою кистю нанесіть на них ґрунтовку по дереву.

Очистіть робоче місце від осколків розбитого і непотрібного скла. Візьміть підготовлений відрізок скла (або виріжте відрізок скла самостійно) і приміряйте його. Врахуйте, що відрізок скла повинен бути в середньому на 3 мм ширше з кожного боку (зазори під кріплення в фальцах).

Після цього підготуйте мастику. Якщо замазка занадто липка, то її необхідно просушити. Зробити це можна прокативши її по газеті. Надлишки масла вберуться в газету і замазка прийме бажаний вид. У разі якщо замазка дуже суха, то розм'якшити її можна шляхом додавання в неї оліфи.

Скачайте замазку товщиною 3-5 мм і укладіть на фальцах. Після цього шпателем, розрівняйте мастику по фальцам. Надлишки замазки зріжте і приберіть.

Рівномірно укладіть підготовлений відрізок скла на фальци і притисніть його (притискати скло необхідно по краях. Якщо натискати на скло в центрі воно може тріснути). Видавлену склом замазку, необхідно зрізати і прибрати.

Вставлене скло, необхідно зафіксувати. Як це зробити своїми руками? Візьміть молоток з квадратною частиною (або щось на зразок цього) і ковзаючи по склу, забийте в раму шпильки. Не відривайте молоток від скла, так його можна розбити. Знову скачайте мастику і укладіть її уздовж фальцев і країв скла. Після цього шпателем скляра, розрівняйте скачаний із замазки валик уздовж фальців, тим самим формуючи по периметру вставленого скла кут з замазки в 45 градусів.

Ось в принципі і все. Залишилося покрити фарбою віконну раму і замазку, але це слід робити, десь через тиждень.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Ремонт власноруч | Переглядів: 1519 | Додав: admin | Теги: заміна скла | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]