11:06
Російські міністри і сенатори полюбили будинки за кордоном і не поспішають відмовлятися від них

Оприлюднені дані про доходи та майно російських міністрів, співробітників апарату президента і сенаторів виявили, що найулюбленішою закордонною державою у російської владної еліти виявилася Італія, наступною за ступенем прихильності стала Іспанія, третю сходинку ділять між собою менш сонячні, але зате більш стабільні Швейцарія і Великобританія .
Також російські міністри і члени Ради Федерації люблять Прибалтику, трохи менше шанують Україну, а таких, хто задекларував би власність в країнах Митного союзу Білорусії чи Казахстану, зовсім не знайшлося, пише сьогодні РБК daily.
Нагадаємо, закон про заборону чиновникам мати закордонні активи, як очікується, набуде чинності з середини липня 2013 року і передбачає звільнення тих, хто не вкаже у своїй декларації іноземне майно або закриє рахунки в закордонних банках. Втім, експерти вже відзначають, що нинішня деклараційна кампанія не гарантує точності і повноти відомостей про слуг народу.
Спочатку про свої доходи та майно за 2012 рік відзвітували президент Володимир Путін, прем'єр-міністр Дмитро Медведєв, віце-прем'єри і міністри уряду. З'ясувалося, що багато з них мають іноземну нерухомість. Путін і Медведєв, відповідно до декларацій за 2012 рік, заробили приблизно однаково: доходи президента склали трохи більше 5790000 руб., Доходи прем'єра - 5,8 млн руб. Помічник глави держави Юрій Трутнєв задекларував 210 600 000 руб. На першому ж місці опинився перший віце-прем'єр Ігор Шувалов з 226400000 руб. Шувалов володіє кількома квартирами в Росії, а за кордоном землю і нерухомість воліє орендувати. У нього, згідно декларації, оформлені права оренди на земельну ділянку і будинок в Об'єднаних Арабських Еміратах, будинок в Австрії і квартиру у Великобританії.
Віце-прем'єр Олександр Хлопонін, який заробив у 2012 році 65,3 млн. руб., володіє майже 20 ділянками землі під житлове будівництво та рекреаційні цілі, причому одна ділянка - в Італії, нагадує "Незалежна газета". За ним також числяться два житлових будинки, квартира і кілька престижних автомобілів. Доходи міністра Відкритого уряду Михайла Абизова склали близько 60300000 руб. У нього кілька квартир, у тому числі одну на паях з дружиною він орендує у Великобританії, а ще є дача, земельні ділянки, автомобілі, мотоцикл і вертоліт.
Віце-прем'єр Ольга Голодець з річним заробітком 8,1 млн руб. крім трьох квартир в Росії має частку (1/3) квартири в Італії загальною площею 250 кв. м. У Швейцарії їй належить половина дачі площею 220 кв. м.
Дружина глави Мінпраці Максима Топіліна придбала в Болгарії квартиру і гараж площею 115 кв. м і 19,3 кв. м відповідно. Дружина міністра освіти Дмитра Ліванова небайдужа до Іспанії - в цій країні вона володіє часткою житлового будинку загальною площею 196 кв. м.
Як відзначають "Ведомости", поки багато вищих чиновників не поспішають позбавлятися від будинків і землі за кордоном. Будинки та землі за кордоном є у шести членів уряду - Шувалова, Голодець, Хлопоніна, Абизова, Ліванова і Топіліна. Але найбільше закордонної нерухомості у сенаторів.
Не дивно, що члени Ради Федерації найбільш гостро сприйняли закон, що вимагає декларувати подібну нерухомість. У володінні будинками і квартирами за кордоном зізналися 19 сенаторів.
Найпопулярніша країна - Україна, там є власність у чотирьох парламентаріїв. Крім того, у сенаторів є квартири і будинки в Швейцарії, Великобританії, Франції, Чорногорії, Монако, Фінляндії, Естонії, Литві, США.
Як пише сьогодні "Комерсант", член СФ Віктор Пічугов (Ханти-Мансійський АО) володіє трьома житловими будинками в РФ і одним - у Великобританії, а також п'ятьма квартирами, одна з яких розташована в Монако.
Сергій Бажанов (Ульяновська область) у власності, крім нерухомості в РФ, має віллу у Франції (650 кв. М). Разом з дружиною сенатор володіє ще чотирма квартирами, з яких дві (57 і 110 кв. М) - у Фінляндії.
Сенатор Андрій Клішас (Красноярський край) володіє дачною земельною ділянкою (543 кв. М) і житловим будинком (432 кв. М) у Швейцарії.
Квартира в Швейцарії (180,9 кв. М) є і у сенатора Павла Масловського (Амурська область). А його дружина володіє в Італії земельною ділянкою в 4300 кв. м, гостьовим (160 кв. м), гувернантським (110 кв. м) і житловим будинками.
В'ячеслав Фетисов (Приморський край) з дружиною володіють трьома об'єктами нерухомості в США - ділянкою (20 тис. кв. м), житловим будинком (1,2 тис. кв. м) і квартирою (220 кв. М).
Юхим Малкін (Чукотка) відзвітував про дві ділянки землі, житловий будинок у Франції і квартиру в користуванні у Німеччині.
Олександр Верховський (Сахалінська область) разом з дружиною володіє будинком в Італії (207 кв. М) на земельній ділянці.
У власності члена СФ від Інгушетії Ахмета Паланкоева і його дружини знаходиться заміський будинок (926,9 кв. М) в Іспанії.
Сенатор Олександр Тотоонов (Північна Осетія) задекларував квартиру в Болгарії (76,7 кв. М).
У Сергія Мамедова (Самарська область) є квартира в Естонії (88,9 кв. М).
Дружина сенатора Володимира Кулакова (Магаданська область) має квартиру в Чорногорії (85,7 кв. М).
Сенатор Олег Єремєєв має земельну ділянку, будинок і гараж в Італії, а також квартиру в Литві.
Дружина сенатора Андрія Голушко володіє земельною ділянкою і будинком у Франції.
Сенатор Любов Глєбова разом з чоловіком володіє будинком в Німеччині.
Віталій Богданов має житловий будинок в Італії.
Як уточнює КП, сенатор Раліф Сафін володіє дачним комплексом в Україні, Микола Волков - квартирою в Україні, Андрій Александров - двома земельними ділянками і двома житловими будинками в Україні. Чоловік сенатора Жанни Іванової також володіє квартирою і нежитловим приміщенням в Україні.
Михайло Маргелов (Псковська область), якого блогери викривали в наявності незадекларованої нерухомості в США, повідомив, що вся його нерухомість знаходиться в Росії.
Оперетково-показушна деклараційна кампанія: "сховати" нерухомість досить легко
"Вся деклараційна кампанія носить оперетковий і показушний характер", - заявив НГ близький до апарату Держдуми чиновник. Якщо комусь захочеться заховати нерухомість або рахунки за кордоном, то це не складе особливих труднощів. Будинок або земельну ділянку можна завжди записати на далекого родича або на фірму, зареєстровану в офшорах. Це можна зробити і через "респектабельні юрисдикції - Нідерланди і Люксембург". На думку експерта, при такій мінімальній обережності ризик бути викритим у недостовірному декларування доходів і майна зводиться до мінімуму.
Такої ж думки дотримується і партнер компанії Vegas Lex Ігор Чумаченко. "Система декларування недосконала і носить багато в чому умовний характер. Здійснювати всеосяжний контроль за доходами та витратами, майном держслужбовців - дуже проблематично. Особливо за кордоном", - каже юрист. На території Росії дані про квартири або будинки в Росреестрі може отримати або сам правовласник, або виписку дадуть за запитом держоргану. Щоб перевірити, чи є у якогось міністра не внесені до декларації нерухомість або земля, потрібна як мінімум первинна інформація.
Партнер Goltsblat BLP Віталій Можаровський не сумнівається, що за бажання нерухомість, майно, банківські депозити можна сховати від сторонніх очей. Перевіряти бази даних власників по іменах часто неможливо. Інформація надається лише по конкретному об'єкту. Подібний запит в країнах Євросоюзу коштує від 10 до 50 євро. Причому приватній особі це зробити навіть простіше. Для держорганів ж, якщо вони хочуть перевірити, чи не є чиновник власником вілли або заміського будинку у Франції або Швейцарії, доведеться на кілька місяців поринути в міжнародну бюрократію з малозрозумілим результатом. Тому перевіряти окремі декларації держслужбовців почнуть лише при дуже вагомих підозрах.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість політиків | Переглядів: 1752 | Додав: adminA | Теги: італія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]