14:59
Стадіон-"вагіна" та інші розкішні об'єкти, що зводяться в пустелі Катару до ЧС-2022, породили "нових рабів". ВІДЕО

Британська газета The Guardian публікує результати нового журналістського розслідування про тяжке становище робітників мігрантів з Непалу, Шрі-Ланки та Індії, які трудяться на будівництві об'єктів для чемпіонату світу з футболу 2022 року в Катарі. Зокрема, гастарбайтери, які будують перший і, напевно, самий ефектний стадіон катарського мундіалю, працюють до 30 днів на місяць, отримуючи при цьому всього близько восьми доларів в день.

Йдеться про стадіон на 45 000 місць в Аль-Вакре, проект якого був розроблений за участю знаменитого британського архітектора Захи Хадіда. Нагадаємо, цей проект зустрів неоднозначну реакцію критиків, викликавши асоціацію з вагіною. І ось сьогодні над ним трудиться близько сотні робітників у лютій жарі місцевої пустелі, повідомляє The Guardian.

Вісім доларів в день - це одна з найбільш жебрацьких зарплат на поточних футбольних будівництвах в Катарі, які обстежили британські журналісти. Це особливо цинічно, зазначає газета, якщо згадати, що організатори турніру проголосили права робітників "головним пріоритетом" і що сам стадіон коштує десятки мільйонів доларів.

Кореспондентам британського видання також вдалося поспілкуватися з робітниками, котрі займалися обробкою розкішної адміністративної будівлі в Досі - хмарочоса Аль-Бідді, так званої "Вежі футболу". Вартість цих робіт інсайдери оцінюють в 4,2 млн доларів - в оформленні використовувалося "травлене скло, італійські меблі ручної роботи і навіть ексклюзивний унітаз, що обігрівається". Мігрантам за день роботи було обіцяно 10 доларів, але й цих грошей багато з них не отримали, йдеться в статті.

Крім грошей, багато хто позбувся і своїх документів, через що деякі були посаджені до в'язниці. Газета звертає увагу і на погані побутові умови найманих робітників: "їх втискують по сім чоловік у кімнату, сплять вони на підлозі і на двоповерхових ліжках на тонких, брудних матрацах". Скарги в наглядові органи результатів не принесли.

"Ми не знаємо, скільки вони витрачають на чемпіонат, нам просто потрібна наша зарплата. Ми працювали, але зарплату не отримували", - поскаржився один з них кореспонденту The Guardian. Інший сказав: "Якби у мене були гроші на квиток, я б поїхав додому".

Формальна причина халеп трудових мігрантів - той факт, що субпідрядник, фірма Lee Trading and Contracting, яка їх наймала, припинила своє існування. Замовник робіт, державна компанія Katara Projects, зі свого боку, повідомила, що виплатила компенсації деяким робітникам і допомогла їм у подальшому працевлаштуванні, а також запевнила, що готова спільно з катарським міністерствами і далі докладати зусиль для "виправлення ситуації".

Нагадаємо, що невиплати зарплати - ще не найбільша проблема трудових мігрантів в Катарі: за даними іноземних інспекторів, з 2012 року на будівництвах загинуло кілька сотень робітників. Міжнародна конфедерація профспілок (ITUC) торік висловила побоювання, що при нинішніх темпах смертності в ході підготовки до чемпіонату світу з футболу в 2022 році можуть померти як мінімум чотири тисячі трудових мігрантів. Через таку жахливу ситуацію прозвучали пропозиції позбавити Катар права проведення чемпіонату, перенісши його в іншу країну.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1562 | Додав: abel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]