18:26
Ставок на котеджній ділянці

Штучна водойма (ставок), а будівництво котеджів в більшості випадків передбачає саме створення штучного водного простору, є одним з особливо привабливих елементів ландшафтного дизайну. Водна гладь привертає увагу, створює умиротворений настрій, в спекотну літню пору дарує комфортний мікроклімат.

Однак проводячи будівництво котеджів, треба все ретельно спланувати, щоб водойма дійсно стала прикрасою ділянки, улюбленою зоною відпочинку і зустрічей, а не тухлим болотом, де плодяться хмари ненажерливих комарів.

Спочатку варто визначитися з цілями облаштування водойми. Чи передбачається її використовувати для купання або ми бажаємо досягти виключно декоративних цілей. Від цього рішення залежить форма і розмір ставка, а також вибір рослин. Все це сформує кошторис проведення робіт.

У штучному ставку, незважаючи на найретельніше обслуговування і догляд, домогтися кришталево чистої води в принципі неможливо. Тому якщо основна мета будівництва полягає в облаштуванні місця для купання і плавання, то куди доцільніше заздалегідь планувати і зводити басейн.

Розпочавши будівництво котеджу слід приділити увагу вибору місця розташування ставка. Очевидно, що найкраще його розмістити в найбільш зручному для доступу місці з привабливим оточенням. Ця ділянка має бути добре освітленою Сонцем п'ять і більше годин в літній день, тоді погляд порадують квітучі лілії, латаття й інші декоративні водні рослини. Біля ставка, додатково спорудивши стаціонарний мангал, навіс, розмістивши садові крісла або лавочки, буде сформована повноцінна зона відпочинку або, як зараз кажуть, релаксації і куточок для спілкування з друзями та родичами.

Зеленим обрамленням ставка можуть служити чагарники або невисокі дерева, що формують компактну крону. Але висаджуючи ці рослини, треба віддавати собі звіт, що листя, яке буде падати, необхідно регулярно прибирати, а ґрунтовне чищення водойми робити двічі на рік.

Розмір і форма ставка буде залежати від загальної площі ділянки та її рельєфу. Важливе значення має загальний стиль ландшафтного дизайну і архітектурний стиль котеджу. Зазвичай ставки будуються розмірами порядку три на п'ять метрів, а їхня глибина становить близько півтора метрів і більше. В іншому випадку дно буде швидко замулюватися, прогріта на всю товщу вода зацвіте, а зимове промерзання вб'є корисну флору і фауну. Та й настільки привабливі водяні лілії вимагають хоча б метрової глибини.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1699 | Додав: abel | Теги: ставок, планування водойми, викопати ставок, водойма, Водойми | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]