16:18
Тисячам іпотечних позичальників знову загрожує виселення на вулицю


Криза відступила, і російський уряд потихеньку згорнув федеральні програми підтримки іпотечних позичальників, що опинилися на межі виживання. Якщо нова криза вибухне  найближчим часом, то рятувати позичальників буде нікому, передбачають експерти.

В кінці минулого року Алтайський суд в рахунок погашення заборгованості зобов'язав 45-річну вдову з трьома дітьми, онуком і старою матір'ю-інвалідом покинути будинок, відправивши їх на 40-градусний мороз. Сім'я не змогла платити за кредитами, які залишилися після смерті чоловіка. Ще кілька років тому подібні ситуації вирішувалися за допомогою переселення в маневрене житло і реструктуризації кредиту, але сьогодні все повернулося на круги своя, пише РБК.

- Орендне житло, будівництво якого почнеться в 2014 році, навряд чи буде по кишені тим, на кого розраховано

Нагадаємо, в розпал кризи в 2009 році Агентством з іпотечного житлового кредитування (АІЖК) була створена спеціальна структура - Агентство з реструктуризації іпотечних житлових кредитів (АРІЖК), яке пропонувало опинившимся в складній життєвій ситуації позичальникам перекредитування.

Сьогодні ця федеральна держпрограма закрита, хоча її ефективність перевершила всі очікування, відзначає РБК. Лише 15% її учасників потрапили в повторний дефолт, інші змогли успішно подолати складні життєві обставини. Коли програма створювалася, очікувалося, що вона спрацює лише в половині випадків, як у західних країнах. Як розповів гендиректор АРІЖК Андрій Шовковий, за весь період в Агентство за консультаціями щодо реструктуризації звернулися 64,2 тисячі позичальників, з них заяву на надання стабілізаційної позики подали 11 тисяч осіб, а схвалені з них були 8,4 тисячі, тобто 76%.

В кінці минулого року було прийнято рішення про перепрофілювання АРІЖК на житлове будівництво та сектор орендного житла. Всі питання, що стосуються проблемних боржників, будуть передані материнській компанії. Однак, як запевнив гендиректор АРІЖК, агентство буде продовжувати моніторинг ринкової ситуації і в разі необхідності може відновити програму з реструктуризації, але "на сьогоднішній день планів по відновленню програми немає, оскільки економічна ситуація стабільна".

Дійсно, за даними Центробанку, сьогодні рівень простроченої заборгованості за іпотечними кредитами дуже низький - 4,2%. На початок минулого року частка "поганих" кредитів становила 5,94%, а в 2010 році ситуація і зовсім була критичною: тоді майже 15% позичальників не могли платити по іпотеці.

Однак проблема незабезпеченого боргу продовжує залишатися реальною для тисяч людей. За словами джерела РБК, близького до АРІЖК, в 80% випадків після стягнення у позичальника залишається борг. Тобто житло відібрали, а позичальник все ще винен банку. І цей борг становить 20-60% від вартості кредиту, тобто це значна сума. "Депутати спробували вирішити цю проблему прийняттям закону" Про заставу ", але норма реально не працює", - нарікає джерело.

"Проблемними позичальниками більше ніхто займатися не буде, тому, якщо криза вибухне  найближчим часом, то рятувати позичальників буде нікому", - коментує джерело РБК, близьке до АРІЖК.

Як розповіла заступник директора департаменту по роботі з простроченою заборгованістю банку "Хоум Кредит" Ніно Кодуа, в окремих життєвих ситуаціях банки можуть піти назустріч позичальникові і надати розстрочку платежу. Поважними причинами для надання розстрочення можуть бути найрізноманітніші обставини - складна життєва ситуація, нещасні випадки і багато іншого. "Якщо домовитися не вдається, банк подає до суду. В нашій практиці майже 100% судових рішень приймаються на користь банку, адже, підписуючи договір, позичальник бере на себе зобов'язання повернути гроші", - поділилася досвідом Кодуа.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1571 | Додав: adminA | Теги: іпотечне житлове кредитування | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]