19:53
У Криму руйнується і поступово оточується самобудом палац, де жив Лев Толстой

У Криму занепадає і оточується самовільними забудовами палац знаменитої "червоної графині" Софії Паніної, в якому жив Лев Толстой. Так звана "місцева влада" не звертає увагу на пам'ятник культури.

За радянських часів у палаці Паніної розміщувався санаторій матері і дитини "Ясна поляна". Потім нерухомість опинилася в розпорядженні Федерації профспілок України. У XXI вік санаторій позбувся парку, а з 18 гектарів землі у здравниці залишилося тільки п'ять. Парк не отримав статус меморіального, як, наприклад, Лівадійський, і керівництво "Укрпрофоздоровниці" зменшило його територію, щоб заощадити на сплаті податку на землю.

Тепер парк виявився безхазяйним, розпоряджається землею "ялтинський муніципалітет", але уваги явно не вистачає. "Люди за звичкою думають, що це санаторій довів територію до такого стану, а вона нам не належить. П'ять гектарів, на які у санаторію є держакт, розкидані острівцями по всій території парку, і там порядок", - говорить керуючий "Ясної поляни" Володимир Давтян.

Зараз палац у готичному стилі оточують будівельні паркани. У сотні метрів від історичної будівлі звели апартаменти комплексу "Морський", будівельники знищили частину сходів, що ведуть до державою комплексу, який повинен бути під охороною. Поруч будується ще один житловий комплекс.

"Тут нас підпирають комплекси "Олександрія" та "Морський", а там на розі ділянки, який пов'язують з колишнім мером Харкова. На вході бачили будівельний паркан? Це колишній депутат відхопив 15 соток і тримає, чекає, що буде. Загляньте в інтернет, там багато цікавих оголошень про продаж землі в Гаспрі", - говорить Давтян.

Першим власником палацу в Гаспрі був князь Голіцин. У 1901 році тут майже рік жив Лев Толстой, в цей період він написав "Хаджі Мурата" і кілька відозв. Письменника відвідували Купрін, Бунін, Короленко, Шаляпін, підлягає в маєтку гостювали Чехов і Горький. У роки Громадянської війни в палаці жила сім'я письменника Володимира Набокова.

За останній рік розташований в маєтку санаторій "Ясна поляна" чотири рази змінив власника. Зараз він переданий в управління так званої "Кримської митниці".

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість зірок | Переглядів: 1305 | Додав: abel | Теги: палац толстого в криму, У Криму занепадає | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]