15:58
У Мітіно може пройти перший за 20 років референдум в Москві. Його ініціюють жителі, які виступають проти будівництва в парку


Московський район Митино може порушити 20-річна перерва у проведенні референдумів у столиці - територіальна виборча комісія (ТВК) несподівано зареєструвала ініціативну групу жителів, які борються проти будівництва в парку, пише "Комерсант". Але експерти попереджають, що влада може легко зарубати ініціативу.

ТВК одноголосно зареєструвала групу з 152 жителів, які намагаються винести на місцевий референдум питання повернення ділянки, де повинна бути стройка, до складу парку, присвоєння парку статусу особливо охоронюваної природної території та проведення публічних слухань щодо подальшої долі ділянки. За словами районного депутата Володимира Демидко, їх не влаштовує те, що Льодовий палац за документами перетворився на шматок розважального комплексу. Тепер активістам потрібно схвалення муніципальних депутатів і 5% підписів жителів (в Мітіно їх 178,5 тисячі осіб).

Як нагадує "Комерсант", в Москві за останні 20 років ні загальноміські, ні місцеві референдуми провести не вдавалося (востаннє москвичі голосували на федеральному референдумі з питання прийняття Конституції в грудні 1993 року). Столичні відділення КПРФ і "Справедливої ​​Росії" не перший рік намагаються домогтися від Мосгорізбіркома (МГИК), щоб він зареєстрував їх ініціативні групи - не допомогли навіть рішення Верховного суду. "То печатка не з того краю, то не того кольору, то підписи не ті", - каже голова фракції КПРФ у Мосміськдумі Андрій Кличков, який визнає, що партія відмовилася від таких спроб через їх "безперспективності".

Експерти та опозиціонери в один голос говорять, що в передвиборний період Сергію Собяніну невигідно загострювати ситуацію, але "це тимчасова демократизація". "Як би перший за 20 років референдум не залишився останнім", - побоюється депутат Черемушек Олексій Гусєв, який ще раніше спробував ініціювати місцевий референдум - щодо прямих виборів голови району (зараз йде збір підписів). Дозвіл референдуму в Мітіно, вважає муніципал, буде "місцевою передвиборчою кампанією Собяніна".

Координатор ради муніципальних депутатів Михайло Вельмакін (Відрадне) скептично ставиться до перспектив референдуму. "Його зарубають, але пізніше. Перед виборами Собяніну це ні до чого", - говорить він. Про "каверзу" попереджає і глава Міжрегіонального об'єднання виборців Андрій Бузін: "Треба розуміти, що вони пройшли тільки перший етап. Далі питання можуть визнати некоректними: наприклад, вони відносяться до компетенції міської влади".

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1707 | Додав: adminA | Теги: Мітіно, будівництва в парку | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]