21:48
У Москві приготували до знесення ще дві будівлі епохи конструктивізму - залишилося 115
Експерти, що входять до столичної "комісії по знесенню", б'ють на сполох: за два роки її існування були знищені п'ять будівель епохи конструктивізму, яка, на їхню думку, залишила найбільш яскравий слід в архітектурній спадщині Москви. На останньому засіданні вирішилася доля ще двох об'єктів — фабрики-кухні на вулиці Червона Пресня, яку вирішено знести для будівництва медцентру, і колишньої фабрики канцтоварів "Союз" на вулиці Красіна, де з'явиться діловий центр. Про це повідомляє московська газета.

Обидві споруди заважають реалізації інвестконтрактів, визнав голова комісії, керівник будкомплексу Марат Хуснуллін. У складній економічній ситуації місто не хоче втрачати інвестиції і судитися із забудовниками.

"У нас і так в судах знаходиться 300 справ за розірваними мерією інвестконтрактами. І розплата за ним буде висока", - поскаржився Хуснуллін. Втім, ці аргументи, так само як і висновок Мосміськспадщини про неможливість зберегти старі будови або якимось чином вписати їх у нову забудову, не переконали представників громадськості.

"Не можна заводити бульдозер на архітектуру 20-30-х років. Зупиніться! Конструктивізм - це одне з головних надбань нашої архітектури", - волав до чиновників Андрій Баталов.

Голова російських архітекторів Андрій Боков у свою чергу спробував звернутися до совісті інвесторів, що беруть, на його думку, незмивний гріх на душу.

"У Голландії, Німеччині або в будь-який інший цивілізованій країні за знесення такої будівлі інвестор зазнав би репутаційне фіаско. Але у нас, на жаль, власниками є люди, які нічого не розуміють в архітектурі", - з гіркотою заявив глава САР.

На це представниця забудовника з вулиці Красіна заявила, що зносити конструктивізм страшенно не хочеться, але в корпусі, про який йде мова, свого часу виробляли копірку, тому стіни наскрізь просякли свинцем... "З цим нічого не поробиш", - гірко зітхнула вона.

"Не треба ображати мій мозок своїми вигадками, - вибухнув у відповідь Баталов, якого цитує газета. - У нас величезний досвід реставрації, ми повертали до життя десятки споруд, що знаходяться в набагато гіршому стані. Було б бажання".

Він нагадав, що у висновку йдеться про обмежені несучі здібності фабричного корпусу. Це означає, що при прийнятті особливих заходів будівлю можна відновити. Всі методи такої консервації фахівцям добре відомі. Що стосується фабрики-кухні на Червоній Пресні, то, за словами Баталова, це ще більш цінний і оригінальний приклад пролетарської архітектури, а тому буде великою помилкою і навіть ганьбою погодити його знесення.

"Там досить велика ділянка. Дайте спокій фабриці- кухні і будуйте медичний центр на території, що залишилася", - попросив інвесторів Костянтин Михайлов.

Однак Марат Хуснуллін дав зрозуміти, що позиція експертів залишиться голосом волаючого в пустелі. "Це неправильні рішення, але ми змушені їх ухвалити з юридичних та економічних міркувань", - резюмував він.

Для розради Мосміськспадщина поінформувала членів комісії, що в Москві залишається ще цілих 115 будинків епохи конструктивізму. "115 для такого мегаполісу - це вкрай мало", - заперечили експерти.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1468 | Додав: admin | Теги: Москва, епоха конструктивізму | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]