09:09
У Росії зафіксовано різкий підйом на ринку житлового будівництва, але навряд чи надовго

За перше півріччя 2014 року в Росії в експлуатацію здано майже на третину більше житла, ніж за аналогічний період минулого року. Експерти очікують зростання показників в житловому будівництві ще протягом як мінімум року, однак згодом стагнація в економіці повинна скоротити активність забудовників. Про це пише місцева газета "Комерсант".

За даними Росстату, в першому півріччі цього року було введено в експлуатацію 29,4 млн квадратних метрів житла. Це на 30,2% більше, ніж у відповідному періоді 2013 року. Торік до кінця першого півріччя це зростання склало всього 7,5%. Як відомо, події 2008 року змусили девелоперів заморозити нові житлові проекти. У наступні два роки забудовники добудовували вже закладені раніше будівлі. Ймовірно, нинішня ситуація на цьому ринку - результат реалізації проектів 2011-2012 років, враховуючи, що від початку будівництва житлових будинків до здачі держкомісії проходить близько двох років.

За даними Росстату, найбільший обсяг житлового будівництва припадає на Московську область - 10,3% від зданої в експлуатацію загальної площі житла по Росії (3013,7 тисяч квадратних метрів). Найбільш різке зростання обсягів зданого житла відзначається в Туві - в 8,6 рази в порівнянні з першим півріччям 2013 року. У трійці лідерів опинилися Чечня (в 6,1 рази) і Воронезька область (в 3,7 рази).

Експерти вважають, що сплеск показників будівництва деякий час продовжиться — в найближчі півроку-рік обсяг будівництва продовжить збільшуватися. Але на тривале зростання не варто розраховувати: "Економіка країни стагнує, ситуація з платоспроможністю населення важка. Іпотека обходиться населенню в дві-три ціни квартири. В умовах подальшого зростання обсягів будівництва житло буде неможливо продати", - вважає аналітик Олег Репченко.

"Комерсант" зазначає, що багато в чому успіхи житлового будівництва забезпечені держпрограмами і особливо - розгортанням роботи великих держбанків на ринку іпотеки. У першому півріччі 2014 року "Сбербанк" видав по країні іпотечних кредитів на суму більш 402 млрд рублів, що на 70% більше аналогічного показника 2013 року. Крім того, в травні 2014 року за вказівкою прем'єр-міністра Дмитра Медведєва був скорочений перелік адміністративних процедур за погодженням будівництва житла (замість 220 процедур в списку лише 134). Однак поки складно сказати, чи буде часткова і що йде з великими труднощами лібералізація в галузі підтримувати зростання на ринку житлобудівництва в 2015-2016 роках або ж лише пом'якшувати "посадку" ринку в силу зупинки економічного зростання, резюмує газета.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1420 | Додав: abel | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]