15:47
Універсальна марокканська плитка: чому і кому варто її обрати

Комусь подобається східний інтер'єр, а комусь західний зразок кантрі. Проте буває так, що хочеться об'єднати в одному місці відразу три напрями - африканський, східний і європейський стилі. Що ж, в такому випадку потрібно знайомитися з марокканським стилем.

Красивий і самобутній немов істинний "метис" - саме такий опис можна сміливо давати "Марракешу". Ну ще б пак! Багатство його кольорової палітри і чарівних декоративних елементів можна сміливо називати своєрідним твором мистецтва, який занурює вглиб Середземномор'я.

Вельми своєрідний і, мабуть, обов'язковий елемент марокканського стилю - це так звана плитка "зелідж" ("zellige" або "zellije"), яка, по суті, народжувалася кілька століть (якщо не тисячоліть) назад і завдяки своїй колоритній мозаїчній зовнішності залишилася актуальною донині.

Виготовлення марокканської плитки відбувається вручну, а її склад залишається простим - глина. Однак, як непрості її форми - в колекції "зеліджа" завжди можна зустріти і трикутники, і навіть восьмикутні пластини. Більш того, плитка розписана барвистою емаллю, що доводить її непростий стиль і ту старанність, яка додавалося для роботи з матеріалом. До речі, згодом малюнки плиток після укладання об'єднуються в один цікавий орнамент, що також пояснює цінність обробки.

Ви можете використовувати марокканську плитку для облагородження самих різних конструкцій і частин житла - підлога, стіни, фасада, фонтану, басейну, каміну і так далі. Ще мозаїчна плитка часто нагадує про свою універсальність, коли треба прикрасити який-небудь далекий від Африки і близького сходу інтер'єр - наприклад, скандинавський. Так, візерунчастий матеріал успішно вписується в будь-яку етно-компанію. Головне - помірність у використанні. Тобто інтер'єр завдяки плитці повинен вийти стильним і гармонійним, але ніяк не завантаженим.

Якщо ви нарешті остаточно надумали використовувати строкату плитку, то вам доведеться зрозуміти, як її треба підкреслювати. Приміром, стеля і стіни тоді доведеться фарбувати і штукатурити в один тон. Підлога може бути викладена повністю з марокканської плитки, щоб у підсумку на ній складався якийсь химерний орнамент, а може прикрашати низ тільки частково, в той час як інша частина буде оброблена деревиною чи іншим актуальним матеріалом. Актуальним, підкреслимо, для загальної концепції стилю.

Меблі же нехай будуть дерев'яними округлої форми, багатої витонченою різьбою, а також інкрустацією. Ще не завадить оживити і заодно урізноманітнити середземноморський стиль великою зеленою рослиною в великому горщику (підійде пальма - наприклад).

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1515 | Додав: abel | Теги: плитка, Zellige, зелідж, марокканський стиль, zellije, марокканська плитка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]