19:35
"Уроки Пехтіна": у чиновників три місяці, щоб заховати зарубіжну нерухомість або фіктивно переписати її на родичів

У блогосфері і Держдумі продовжує гриміти скандал навколо закордонної нерухомості родини глави думської Комісії з етики Володимира Пехтіна. Інтернет-активісти загрожують викриттям всім представникам держвлади, що приховують своє майно за кордоном. Для російських чиновників це сигнал, що пряме володіння зарубіжною нерухомістю може зіпсувати їм кар'єру, вважає "Независимая газета". Однак позбутися від нерухомого компромату держслужбовцям буде непросто. Експерти попереджають про розростання тіньового ринку.

Нагадаємо, на цьому тижні засновник проекту "розпис" Олексій Навальний розмістив у своєму блозі інформацію про те, що Пехтін, судячи з усього, є власником незадекларованої нерухомості в США. Одночасно президент Володимир Путін вніс до Держдуми законопроект, який забороняє чиновникам, їх дружинам і неповнолітнім дітям (але не сестрам, братам, батькам і повнолітнім дітям) мати іноземні рахунки, а також вимагає декларувати зарубіжну нерухомість і підтверджувати доходи, на які вона була придбана.

Тобто сама зарубіжна нерухомість як така чиновникам дозволена. Однак, на думку експертів, вийшов нонсенс, тому що бізнес і нерухомість припускають ведення платежів, що неможливо без відкритого рахунку. Чиновники повинні будуть "підчистити" свої активи протягом трьох місяців з дня прийняття закону, відзначає "НГ".

Таким чином перед чиновниками може встати непросте завдання - продати нерухомість або "затуманити" свої права власності на неї. Фахівці додають: ситуація посилюється європейською кризою, в умовах якої закордонні вілли, квартири і таунхауси російських "слуг народу" стрімко стають неліквідними, продати їх можна буде тільки за викидними цінами. Значить, чиновники почнуть використовувати самі різні непрозорі схеми володіння або перепродажу, щоб не втрачати свої гроші.

На цьому тлі найлогічнішим для чиновника способом вирішити свої проблеми стане використання нелегальних схем по фіктивному продажу власності родичам різного ступеня близькості - і тут низька ціна вілл і т.п. зіграє їм тільки на руку, відзначають експерти ринку. Також, очевидно, не залишаться в програші спеціалізовані юристи, які займаються відкриттям офшорних компаній і проведенням операцій з ними.

Експерти попереджають і про серйозні побічні ефекти розпочатої нібито непримиренної боротьби з корупціонерами - про ще більше розростання сірих схем. "Виграють ті держслужбовці, які з самого початку оформляли свої права на підставних осіб або на ланцюжок підприємств. А ті, хто все оформляв на себе, зрозуміють, що зробили серйозну помилку. І цей посил дійде не тільки до чесних покупців закордонної нерухомості, але і до всіх інших. Йде чітка вказівка: ховайся, не висовуйся. Це явний крок до тіньовому ринку, за сірими схемами ", - міркує керівник одного з ріелторських агентств.

Однак, за даними ріелторських та девелоперських компаній, ще й до того, як депутати почали обговорювати можливість заборони на володіння зарубіжною нерухомістю, багато хитромудрих росіян при придбанні нерухомості за кордоном з метою конспірації оформляли її на офшорні компанії, зареєстровані на їх довірених осіб: "В цих умовах встановити справжнього власника закордонної нерухомості буде дуже складно ", - констатує ще один аналітик, опитаний газетою.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість політиків | Переглядів: 1612 | Додав: adminA | Теги: зарубіжна нерухомість | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]