11:04
В Україні можуть повернути видачу паперових свідоцтв на нерухомість

У 2016 році процедура реєстрації бізнесу майже повністю перейшла у цифрове поле. У результаті підприємець отримує на руки мінімум папірців, а вся необхідна інформація про нього моментально відображається в електронних реєстрах, доступ до яких відкритий. Завдяки цій реформі Україна змогла піднятися в рейтингу Doing Busines.

У розділі "Реєстрація підприємств" наша країна поліпшила показники одразу на 40 позицій, піднявшись с 70-го місця на 30-те. Для України це дуже великий успіх і показник результативності реформ, які проводять у цій сфері.

Щоправда, не всі виявилися готовими до таких радикальних змін.

"Люди звикли на підтвердження кожної вчиненої дії отримувати свідоцтво, довідку чи виписку, тобто це має бути що завгодно, що можна взяти в руки і прочитати без допомоги комп’ютера, — розповідає старший юрист ЮК "Алєксєєв, Боярчуков та партнери" Інна Рудник. — Людей лякає можливість піти з установи, де вони реєстрували, наприклад, майно, без жодного документа. Звідси побоювання і чутки про хвилю рейдерства. Варто зазначити, що не реформа спростила рейдерам "роботу", а недостатня поінформованість людей, які не звикли до використання електронних реєстрів. Тому громадян легко обманути".

Підігрівають розмови про сплеск рейдерства й чутки про те, що хакери легко отримують доступ до публічних реєстрів, змінюють інформацію про власників бізнесу тощо. На думку юриста, іноді грішать нотаріуси, які незаконно вносять зміни в реєстр, а потім виправдовують свої дії несанкціонованим доступом третіх осіб.

"Такі випадки поодинокі й аналогічні з крадіжками з архівів справ чи підміни документів, які бували до запровадження реформи, — впевнена Інна Рудник. — Вважаю, що через поодинокі випадки зловживання не варто скасовувати загалом позитивну реформу".

У Міністерстві юстиції заявили, що держава піде назустріч тим, хто бажає повернути документарну форму реєстраційних документів. Так буде передбачено можливість видачі паперових свідоцтв. Вони не будуть обов’язковими, вірогідно, необхідність їх використання відпаде сама собою, щойно суспільство звикне до змін і прийме незворотність руху вперед.

На думку більшості правників, можливість перевірити інформацію про контрагента, ознайомитися в режимі онлайн з його установчими документами підвищує безпеку ведення бізнесу та нівелює деякі неприємні моменти. Наприклад, заміну сторінок у статуті, надання витягу з необхідною інформацією й інші махінації недобросовісних підприємців.
На старті реформ більшість із них не дуже добре сприймає суспільство, проте час усе розставляє на місця.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1125 | Додав: abel | Теги: Нерухомість, паперові свідоцтва на нерухомість, свідоцтво на нерухомість | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]