11:07
Вибір технології обробки стелі: натяжна і підвісна стеля

обробка стелі

Вибір технології обробки стелі: натяжна і підвісна стеля

Вибір технології обробки стелі - одна з основних проблем, які виникають на етапі планування ремонтно-будівельних робіт. Рішення даної проблеми може залежати від вашого бюджету, типу приміщення (офіс або квартира), а також від того - яка ідея буде втілена дизайнером при розробці проекту.

Не так давно ваш вибір був обмежений фарбуванням або обклеюванням шпалерами. Але на сьогоднішній день різноманітність технологій дає можливість використовувати в обробці стелі такі матеріали, як ПВХ-плівку, різні плиткові модулі, гіпсокартонні і рейкові панелі, дерево і тканину. Підвісні і натяжні конструкції - рішення, що стали популярними в останні роки.

Натяжні стелі

Натяжна стеля - справедливо вважається не тільки самим ефектним, але і цілком практичним видом обробки стель житлових і офісних приміщень. Натяжні стелі досить прості в догляді, екологічні, вологостійкі, не вигорають і відкривають найширші можливості для дизайну. Конструкція такої стелі являє собою каркас, що вмонтовується по периметру приміщення, і натягнуте на нього полотно. Каркас (багет) може кріпитися до стін або до плити перекриття. Для виготовлення натяжного полотна використовується міцна ПВХ плівка шириною 1,3 м, 1,5 м, 1,8 м і 2 м. При цьому технологія зварювання полотна дозволяє зробити необхідні шви практично непомітними.

За типом кріплення натяжні стелі ділять на гарпунні і безгарпунні. Гарпун - це гнучка пластина з матеріалу більш жорсткого, ніж сама плівка ПВХ, приварена по периметру полотна стелі. Вона служить для з'єднання полотна стелі і багета. Гaрпун заходить у спеціaльний держaтель - кріпильний прoфіль, який надійно тримає стелю в нaтянутoм стану. Гарпун з'єднання забезпечує ідеальне повторення контурів приміщення, що вимагає ретельних попередніх розрахунків при проектуванні.

Технологія безгарпунного кріплення не вимагає бездоганних вимірів: зайве полотно просто обрізають після закріплення на несучих профілях. Край стелі нагрівають спеціальним будівельним феном, а потім зaвoдят в кaркaс за допомогою профіля-клина. Існує також "кулaчкoвий" спoсіб зaкріплення плівки ПВХ, при якому край полотна заводять між напівкруглою поверхнею спеціaльними кулачками. "Кулачки" дозволяють вільно заправляти ПВХ-плівку всередину за допомогою шпателя, при спробі вилучення полотнища назовні вони автоматично стискаються. Подальший демонтаж такої стелі буде неможливий. Складнощі можуть виникнути при обробці приміщення нестандартної форми, що пов'язано з недостатньо точним повторенням контурів стелі, в результаті чого на ній можуть з'явитися "зморшки" і складки поруч з виступами і закругленнями.

Якщо говорити про вишукані дизайнерські рішення, то, без сумніву, натяжні стелі надають більший простір для творчості, однак і обійдуться вони на порядок дорожче, ніж підвісні. Підвісні стелі найчастіше монтуються в різних офісних приміщеннях, в громадських закладах, так як це більш практичний, функціональний і бюджетний варіант в такій ситуації.

Підвісна стеля

Підвісна стеля - оптимальне рішення при високій і нерівній стелі, які зазвичай бувають у старих житлових будинках, а також в будівлях громадського і виробничого призначення. Така стеля надійно приховає всі необхідні інженерні комунікації - електропроводку, кліматичні системи, вентиляційні короба і т.п. За конструктивними ознаками підвісні стелі діляться на модульні і суцільні. Очевидною перевагою підвісної стелі будь-якого типу є легкість монтажу. Так, в основі модульної системи монтажу стелі лежить каркасна конструкція, на яку кріпляться окремі модулі. При ремонті необхідні елементи можуть бути легко замінені. Залежно від того, модулі якого типу використовуються, розрізняють кілька видів підвісних стель: рейкові (з рейкових панелей), пористі, касетні (гратчасті модулі) і плиткові. Облицювальні модулі можуть бути зроблені зі скловолокна, металу, гіпсу, гіпсокартону, пластику і дерева. Рейкові і касетні стелі виготовляються тільки з металу.

Модульні елементи також відрізняються за формою кромки, яка зумовлюється типом підвісної системи, для якої вони призначені. Панелі, також як і самі підвісні системи, поставляються в Україну відповідно до двох стандартів: американського (605х605 мм) і європейського - (595х595 мм). Визначившись з типом і формою модулів, врахуйте, що стельові панелі і всі частини підвісної конструкції повинні бути від одного виробника, в іншому випадку можуть виникнути серйозні труднощі в процесі монтажу.

Суцільні підвісні стелі з листових матеріалів (в більшості випадків з гіпсокартону) відрізняються від модульних стель, перш за все тим, що їхня стельова площина виготовляється з матеріалу, який вимагає певної підготовки і подальшої фінішної обробки. Варто пам'ятати і про необхідність влаштування спеціальних люків для забезпечення доступу до комунікацій, розташованим в міжстельовому просторі.

Можливості, які з'явилися з сучасними матеріалами, дозволяють реалізовувати різноманітні дизайнерські проекти для додання приміщенням функціональності, привабливого зовнішнього вигляду і створення комфортної атмосфери.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Ремонт власноруч | Переглядів: 1441 | Додав: abel | Теги: натяжна, підвісна, стеля, ремонт | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]